1 min. čitanja

Šibenska česma „Rodićevac“ na Maloj loži dobila novi sjaj

Šibenska česma „Rodićevac“ na Maloj loži dobila novi sjaj
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Javnih česmi trebalo bi biti gdje god je to moguće. One doslovce spašavaju život, osobito tijekom ljetnih žega pa su dobrodošle u svakom turističkom mjestu. Jedna takva, Šibenčanima poznata kao Rodićevac, dobila je novi sjaj.

12. svibnja 1879. godine, u 16 sati u Šibeniku je potekla prva pitka voda, a česmu na Maloj loži je svečano otvorio Gavril barun Rodić, tadašnji namjesnik Dalmacije i počasni građanin Šibenika po kojem je česma i dobila ime „Rodićevac“. Ovo je ujedno i jedina od prvih šest česmi u Šibeniku koja je još uvijek u funkciji. Nalazi se u središtu trga, a glavni dio čine kružni bazen od kamenih blokova s fugiranim spojevima, dok je gornji dio napravljen od lijevanog željeza s mjedenim špinama te mjedenim posvetnim natpisom.

Sredinom ovog mjeseca završena je jednomjesečna restauracija navedene česme koju je obnovio restaurator Frederik Levarda. Česma je detaljno oprana, očišćena, ispolirana i potom zaštićena slojem mikrokristalnog voska. Nakon uklanjanja tragova korozije sa same česme od ljevanog željeza, ista je mehaničkim sredstvima premazana u dva sloja novom, ali istom bojom.

Obnova česme trajala je mjesec dana, počela je 12. svibnja 2022. godine tijekom manifestacije „H2LO“, na 143. obljetnicu dana kada je Šibenik prvi put dobio pitku vodu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.