Šibenik je prije 153 godine dobio kazalište

ŠIBENIK - Kazalište u Šibeniku izgrađeno je 1870. godine donacijama građana, a dvorana je zapravo bila reprodukcija u malom venecijanskog kazališta 'Teatro Fenice'. Hrvatska riječ se s pozornice prvi puta čula četiri godine kasnije.

Grad Šibenik svoje prvo kazalište dobio je 1870. godine. Iako je planova bilo i mnogo prije, plodom je urodila inicijativa građana predvođena bogatim posjednicima, intelektualcima i obrtnicima.

Otvorenje  novog šibenskog kazališta upriličeno je 29. siječnja 1870. predstavom 'Kip od mesa' Teobalda Ciconija u izvedbi talijanske putujuće kazališne družine 'La drammatica compagnia Vittorio Alfieri'.

S obzirom da je šibenska općina bila u lošoj financijskoj situaciji, izgradnju kazališta prepustila je građanima, odnosno Društvu šibenskog kazališta. Zamišljena dvorana bila je prostrana i skladna, zapravo reprodukcija u malom venecijanskog kazališta 'Teatro Fenice'.

Autor projekta bio je Trogiranin Josip Slade, a prema nekim navodima Pavao Mazzoleni uspio je 'incognito' doći do nacrta. Bilo je predviđeno za 500 osoba, a ispod svake druge lože postavljeni su medaljoni  s imenima i stiliziranim portretima talijanskih pjesnika i skladatelja.

S obzirom da se kazalište gradilo sredstvima građana nazvano je Društvenim kazalištem (Teatro Sociale da Sibeniko). Taj naziv je imalo do 1872. kada je donijeta odluka o preimenovanju u 'Kazalište Mazzoleni' u čast Šibenčanina, pjevača svjetskog glasa Frana Mazzolenija, inače brata osnivača i glavnog voditelja Pavla.

Značajna godina kazališnog života u Šibeniku bila je 1874. Te se godine, naime, po prvi put s pozornice čula naša riječ te se afirmirala hrvatska drama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Obilježavanje 153. godišnjice osnutka Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku
ŠIBENIK - Povodom 153. rođendana Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku pripremljena su dva programa za sve ljubitelje teatra i glazbe. U subotu 28. siječnja u 20 sati, ususret danu kazališta, u foajeu kazališta (Spomen-soba Ive Brešana) održat će se koncert pod nazivom “Tragovima hrvatske glazben…