2 min. čitanja

Šibenik i njegove utvrde inspiracija su za interaktivne igrice

Šibenik i njegove utvrde inspiracija su za interaktivne igrice
Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK - Zahvaljujući europskom novcu, Šibenik i njegove utvrde prvi su put inspiracija za interaktivne igrice. U virtualnom okruženju posjetitelji će se moći okušati, primjerice, u obrani tvrđava ili utrci kroz staru gradsku jezgru. Djeca iz Šibenika prva su isprobala novi sadržaj koji će od iduće sezone biti dostupan na tvrđavama.

Zatvoren si u tamnici na tvrđavi, moraš pobjeći i nadmudriti stražare.

-Koji šeću tvrđavom i moraš sjesti na konja i konj će te odvest tamo gdje treba i onda si pobjedio - objašnjava Petra.

To je samo jedan od 4 scenarija virtualnog okruženja starog Šibenika i njegovih tvrđava.

- Te 4 igre koje su osmišljene posebno za Tvrđavu kulture pričaju o povijesti tvrđava i povijest Šibenika - svi imaju priliku okušati se u obrani, u traženju, u bijegu, u utrci i slično - rekla je Ivana Šimundić iz Odjela za marketing i odnose s javnošću Tvrđave kulture Šibenik.

Povijesni detalji predstavljeni na zabavan i edukativan način - pun su pogodak.

- Igrala sam igru da sam na tvrđavi i dolaze mi drugi ljudi i ja ih moram upucati sa lukom i strijelom. Bilo je zanimljivo i zabavno - rekla je Aurora.

A pobrinuo se za to cijeli tim - od stručnjaka za trigonometrijsko snimanje tvrđava i gradskih ulica do povjesničara i dramaturginje.

- Zaista, koristili smo sve moguće alate i sve, da nekako dočaramo što je u to vrijeme, u određenom povijesnom razdoblju bilo aktualno u Šibeniku - rekla je Martina Horvat iz Odjela za međunarodnu suradnju i projekte Tvrđave kulture Šibenik.

Ovaj europski projekt novo je blago gradskih utvrda.

- To će biti još jedan dodatni sadržaj na šibenskim tvrđavama, uz proširenu stvarnost i uz 3D mapiranje zidina, sada će naši posjetitelji imati priliku staviti VR naočale na glavu, uzeti konzole u ruke i iz prve ruke zapravo obraniti Šibenik - pojasnila je Šimundić.

I posvjedočiti dobitnoj formuli - suvremena tehnologija mamac je za upoznavanje vrijedne spomeničke baštine, a time i jamac za njezinu zaštitu i očuvanje, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.