5 min. čitanja

Šibenčanka zvala Čistoću zbog odvoza veš mašine, poručili joj: ”Zovite Rome!”

Šibenčanka zvala Čistoću zbog odvoza veš mašine, poručili joj: ”Zovite Rome!”
Foto: Pixabay / Youtube / Screenshot

ŠIBENIK - Starija gospođa iz Šibenika nedavno se šokirala odgovorom iz lokalnog komunalnog poduzeća gdje se telefonski obratila radi propisnog zbrinjavanja dotrajale perilice za rublje. Pozivu je osobno svjedočio čitatelj Morskog.hr koji nam se javio ne bi li upozorio na skandaloznu preporuku i problem rješavanja električnog otpada ‘s kućnog praga’.

Vremešna gospođa je krajem listopada zvala majstore da joj montiraju novu i izbace staru perilicu. Zamjena aparata je uredno napravljena, no naišla je na problem kad je oko zbrinjavanja iste zvala gradsku Čistoću, firmu Zeleni grad Šibenik.

Djelatnica koja se javila u Službi sakupljanja i odvoza otpada pitala je ‘’A što imate za odnijeti?’’. Na spomen veš mašine, rekli su joj da je to električni otpad i da oni to ne voze, već da odnese na odlagalište Bikarac. Na komentar da je gospođa slabije pokretna, a kamoli da vozi automobil, djelatnica je doslovce odgovorila: ‘’Zovite onda Rome da to pokupe’’.

Malo je reći da je korisnica ostala zatečena. Da apsurd bude potpun, u Šibeniku se veš mašina može ostaviti nasred ceste i Čistoća je po zakonu mora ukloniti. No ako se pridržavate pravila i nazovete ih za dogovor oko odvoza, u toj službi lakonski upute na Rome, čemu je svjedočio i naš čitatelj koji je bio prisutan u trenutku poziva.

Za komentar smo zvali Zeleni grad Šibenik da pitamo misle li oni to ozbiljno, od kud Romi u cijeloj priči i je li to doista uobičajena komunikacija s građanima koji uredno podmiruju račune za čistoću. Isto smo pitali i u gradskom Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti.

Iz gradske firme rekli su da je direktor Novica Ljubičić službeno odsutan zbog obveza u Zagrebu. Umjesto izjave, dobili smo šturo tumačenje slučaja. Zanimalo nas je i hoće li šibenska komunalna tvrtka eventualno u znak isprike gospođi besplatno zbrinuti stari uređaj, što inače čine s javnih površina. U nastavku je odgovor iz ureda direktora. O Romima ni slova.

Stare uređaje i elektronički otpad odvoze dvije privatne firme  

- Električni i elektronički otpad spada u posebne kategorije otpada koje sadrže opasne komponente, te spada u grupu opasnog otpada pod ključnim brojem 20 01 35*. Sukladno našoj dozvoli o gospodarenju otpada i upisa u očevidnik prijevoznika navedeni otpad ne smijemo sakupljati niti prevoziti. Za tu kategoriju otpada postoji reciklažno dvorište Bikarac i ovlaštene firme na području Grada Šibenika (Sabirač i Cezar) te se na taj način zbrinjava navedeni otpad na našem području.

Molim Vas da nam dostavite informaciju o točnom datumu poziva koji je upućen našim djelatnicima kako bismo provjerili točnost navoda i eventualno upozorili naše djelatnike da su dužni korisnicima dati točne i provjerene informacije - odgovorili su iz ureda direktora.

Rado smo im izašli u susret, jer je točan datum komunikacije gospođe i jedne njihove djelatnice bio 21. listopada, u pozivu koji je potrajao od 10,54 sati. Odgovor o rezultatu obećane provjere još čekamo i objavit ćemo ga čim stigne.

Djelatnica službe za odvoz: ‘’Ako se i spominjalo Rome, bilo je u dobroj namjeri’’

U međuvremenu, sugestiju umirovljenoj Šibenčanki da se za pomoć oko perilice obrati romskoj nacionalnoj manjini neizravno su nam potvrdili u Službi za skupljanje i odvoz otpada. Djelatnica s kojom smo pričali ponovila je objašnjenje uprave da nisu ovlašteni za zbrinjavanje električnih i elektroničkih aparata.

- To da je gospođi ovdje rečeno neka zove Rome? Nije sigurno. Ako je nešto i rečeno, to je jedino bilo da njima preda ako nema koga da joj prebaci na Bikarac. Ali da zove Rome, to sigurno nitko nije rekao. Je li gospođa rekla da nema novaca za platiti? Je? E, pa zato joj je i rečeno da im da kad prolaze ulicama, što u Šibeniku čine svako malo - rekla je sugovornica.

Zašto bi iz komunalne gradske firme uopće s predrasudom upućivali na Rome po pitanju odvoza, inzistirali smo u nevjerici. Djelatnica je pretpostavila da se gospođi ‘’vjerojatno nije moglo objasniti da firma za to nema dozvolu od ministarstva’’. Sporni razgovor se, tvrdi nam, nije vodio u njezinoj smjeni. A i da jest, u danoj preporuci ne vidi išta problematično, jer je  ‘’izrečena u dobroj namjeri, i za gospođu i za ljude koji po naseljima sakupljaju otpad.’’, zaključuje djelatnica.

Jednom godišnje Šibenčani po programu Zelenog grada imaju pravo na odvoz ‘’s kućnog praga’’, ali samo glomaznog otpada. Ako nemaju novca za ovlašteni privatni odvoz perilica i ostalog, niti pomoć u susjedstvu, snalaze se kako znaju i umiju.

Snalaze se i gradski službenici, ne samo građani

To nam je iz vlastitog iskustva potvrdio i Rade Vujović, inače pomoćnik pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.  

- Tvrtka Bikarac, koja je kao i Zeleni grad u našem vlasništvu, ima reciklažno dvorište gdje ljudi trebaju odnijeti elektronički otpad. To je desetak kilometara van grada i trenutno je tako. Netko to može, netko ne, pa angažira privatne prijevoznike. Netko se snađe na bilo koji drugi način, ali to se mora napraviti. Ima privatnih firmi koje to skupljaju, imaju u tome interes i dolaze na poziv. Sad ne znam napamet je li to samo građevinski otpad i stari namještaj. Ali elektronika je nešto drugo, da. E sad što s tim. Osobno sam neko vrijeme u autu vozio stari televizor, nekoliko mjeseci, jer nisam imao vremena otići do Bikarca da bi ga na kraju konačno tamo ostavio. Istina, ljudima nije zgodno, ali tako je kako je - govori Vujović.

Slaže se da su Šibenčani općenito, ne samo stariji, teško pokretni, nevozači i s niskim primanjima, na račun komunalnih davanja zaslužili dostupniju uslugu zbrinjavanja spomenutog otpada. Nevjerojatni savjet iz gradskog komunalca da se obrate sugrađanima Romima u prolazu - da ne spominjemo.

''Ružno i diskriminirajuće''

- Izgleda ružno i diskriminirajuće reći tako, naravno da je za svaku osudu. Ne znam u kojem je kontekstu bilo, ali ne vjerujem da bi se u Zelenom gradu rugali i tako bahato odgovarali gospođi. Nisu oni takvi. Vjerujem da je rečeno u dobroj namjeri, iako zvuči ružno. Činjenica je također da je slično kad danas kupujete recimo veš mašinu. U trgovini vam kažu da sami dođete po nju. Onda ako nemate druge zovete privatnika da vam to preveze. Kad kažete da vam treba prenijeti na treći kat, jer ste stari i nemoćni, znaju reći da bi oni to učinili, ali jednostavno to nitko ne želi raditi. I onda morate zvati rodbinu ili izaći na ulicu i moliti susjeda da vam napravi uslugu - dodaje pomoćnik pročelnika za komunalne djelatnosti.

Dotičnoj gospođi ponudio je da se slobodno javi njihovom uredu kako bi pomogli riješiti problem. Neko jednostavnije dugoročno rješenje savjesni Šibenčani će ipak morati pričekati.

U planu novo reciklažno dvorište

-Imamo planove napraviti reciklažno dvorište bliže Gradu, ali to opet ne oslobađa ljude da se u međuvremenu pobrinu za elektronički otpad. Je li to kilometar od kuće ili deset kilometara kao što je sada, ljudima koji su nemoćni i nemaju nečiju pomoć ista je stvar. Nekoga moraju angažirati da im to napravi, u krajnjem slučaju da im iznese ispred zgrade - zaključuje Vujović.

Da i ta kategorija otpada bude u opisu redovnih usluga lokalne Čistoće, trebalo bi ipak doseći neke više, državne razine i  osvještenije zakonske promjene.

Vlatka Koren

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.