1 min. čitanja

SF ORUŽJE Kineska mornarica prije SAD-a razvila elektromagnetski top

PEKING – Kineska ratna mornarica ovih dana u Tihom oceanu testirala je prvi elektromagnetski top domaće proizvodnje, čime je izazvala zabrinutost Pentagona koji kasni s testiranjem vlastitog elektromagnetskog topa.

Vijest o prvom kineskom elektromagnetskom topu početkom prošle godine prvi je prenio kineski vojni entuzijast Dafeng Cao, objavivši fotografiju kineskog ratnog borda Haiyangshan 936, na kojem se nalazi postavljeni masivni i dosad neviđeni elektromagnetski top.

Brod s novim oružjem krišom je snimljen u siječnju prošle godine u brodogradilištu Wuhan, a fotografija je objavljena na kineskoj društvenoj mreži Weibo.

Ovih je pak dana Dafeng Cao objavio nove fotografije spomenutog broda kako plovi Tihom oceanom, a na kojima je vidljiv i novi top koji se upravo testira, piše tportal. Fotografije su, također, objavljene na društvenim mrežama, a na njima su razotkriveni brodski kontejneri koji predstavljaju tzv. električnu posadu koja opskrbljuje top električnim nabojem.

Stručnjaci pojašnjavaju kako je top razvijen uz pomoć pekinškog Instituta za tehnologiju te kako je riječ o oružju budućnosti koje je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ali bi prema procjenama moglo biti spremno za djelovanje već do 2025. godine.

Ono koristi elektromagnetsku silu kako bi izuzetno velikom brzinom spaljivalo projektile duž elektronski nabijenih čeličnih ‘šina’ koje stvaraju magnetno polje. Top, ističu pojedina izvješća, može pogoditi metu udaljenu 200 kilometara brzinom od dva kilometra u sekundi, a svaki projektil stoji između 50.000 i 75.000 dolara.

Testiranjem elektromagnetskog topa Peking zasad vodi u utrci u naoružanju jer Sjedinjene Države imaju problema s vlastitim oružjem tog tipa, u čiji je razvitak prošlih desetljeća potrošeno gotovo 500 milijardi dolara.

Prema izvješćima, američki elektromagnetski top dometa 150 kilometara postigao je brzinu projektila od oko 7800 kilometara na sat, a projektil se ispaljuje zahvaljujući Lorentzovoj sili. Zbog problema s napajanjem Pentagon je privremeno zaustavio testiranja, a identične probleme ima i australska ratna mornarica koja također razvija to oružje.

Vanja Majetić, tportal

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.