1 min. čitanja

SENJSKI OSNOVCI ČUVAJU MORE Čišćenje senjskih plaža!

SENJSKI OSNOVCI ČUVAJU MORE Čišćenje senjskih plaža!
Foto: Depositphotos

Čistilo se je područje senjskih plaža Điga, Banja i  Škver, a uz  učenike sudjelovali su i  volonteri, javlja Novi list.

Oni su Ivan Nekić, Ivan Vlatković te volonterka i zaposlenica GD Crvenog križa Senj Ines Savatović.

Pod motom “Senjski osnovci čuvaju more!!!!” učenici Osnovne škole S.S Kranjčevića Senj proveli su dvije ekološke akcije, jednu u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Senj, a drugu u organizaciji svoje škole. 

U ekološkoj akciji Gradskog društva Crvenog križa pod nazivom „Crveni križ u plavom okviru“ sudjelovalo je tridesetak učenika petih razreda. Projekt je nastao s ciljem razvijanja pozitivne navike očuvanja okoliša i postupanja s otpadom.

Prije same akcije u školi  su  zaposlenici Crvenog križa  za pete razrede održali edukativno predavanje na temu zaštite mora, priobalja i okoliša, a u interakciji sa učenicima vidjelo se je da o zaštiti okoliša puno znaju.

Nakon toga učenici su dobili majice, vreće za smeće, rukavice, te  vodu i sokove i akcija  čišćenja je mogla početi . Sakupljali su se papirići, odbačene boce, plastične vrećice i ukupno je sakupljeno oko 100 kilograma otpada

Eko kuglice

Učenici petih razreda su se po završetku svoje akcije priključili   osnovnoškolcima  od 4. do 8. razreda i svi zajedno su sa senjske Glavne rive u more bacili oko 1700 EM kugli.  To su  biološki pročišćivači mora i podmorja, zapravo glinene kugle s ‘pametnim’ mikroorganizmima koji  čiste morsko dno. A da stvar bude bolja, kuglice su izradili učenici sami.

EM kugle rade se od cigle koja se razbije i stavi u vreće, po njima se poliju mikroorganizmi, odnosno alge iz mora, sve to odstoji  nekoliko dana, a onda se rade manje kugle i uvaljaju u jednu vrstu piljevine.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.