2 min. čitanja

SEIZMOLOG IVICA SOVIĆ: “Na području od Neuma do Prevlake postoje tri seizmografa”

SEIZMOLOG IVICA SOVIĆ: “Na području od Neuma do Prevlake postoje tri seizmografa”
Foto: Morski HR / Youtube screenshot

Jedna od tema koje u zadnje vrijeme muči sve građane Republike Hrvatske je svakako potres. Nakon onoga zagrebačkog u ožujku i petrinjskog krajem prosinca, nitko nije ravnodušan. Zovu se seizmolozi, statičari, građevinski inženjeri.

Seizmolog dr. sc. Ivica Sović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta razgovarajo je s kolegama Dubrovnikneta o mogućnosti potresa na dubrovačkom području, jačini istog i mogućim mjerama zaštite.

Jedan od najvećih potresa u hrvatskoj povijesti dogodio se upravo na dubrovačkom području u 17. stoljeću. Godine 1667. golemo kamenje kotrljalo se sa Srđa i rušilo sve pred sobom. Poginulo je oko tri tisuće ljudi. Njegova jačina procjenjuje se na 7.6 stupnjeva po Richteru. U ne tako davnoj prošlosti dogodio se još jedan jaki potres na području Stona, jačine 6.2 po Richteru, koji je iza sebe ostavio veliku materijalnu štetu. Može li se predvidjeti kada bi sljedeći potres mogao biti?

Jako je teško predvidjeti potres kao i njegov intenzitet no seizmolog Sović tvrdi kako je vrlo moguće njihovo ponavljanje na onim mjestima na kojima su se već u povijesti događali.

-Nitko ne može predvidjeti potres, ali znamo da će ih biti tamo gdje ih je bilo i da mogu biti jaki kao oni koji su se već dogodili u tom području. Vrijeme nastanka ne znamo, može biti za 10000 godina, a može i sutra – rekao je za Dubrovniknet seizmolog Ivica Sović.

Iako se potresi ne mogu predvidjeti mjerenje istih znanstvenicima daje vrijedne podatke, a koliko je seizmografa raspoređeno na području Dubrovnika i okolice koji su izuzetno trusno područje?

-Na području od Neuma do Prevlake postoje tri seizmografa. Problem je što su sva tri praktički na istom pravcu. Zato se mreža popunjava po dubini suradnjom sa seizmolozima iz BiH i Crne Gore – rekao je Sović.

Zabunu u jakosti potresa za one koji nisu stručnjaci često se dogode u ljestvicama, kojima se mjeri i označava jakost potresa.

-MCS (Mercalli-Cancani-Sieberg) ljestvicu je, kod nas, 1982. godine zamijenila MCS (Medvedev-Sponheuer-Karnik) ljestvica koja je 2000. godine zamijenjena EMS (European Macroseismic Scale) ljestvica. Sve su ljestvice rađene tako da su im stupnjevi numerički isti npr. V MCS = V MSK = V EMS. Magnituda potresa (po Richteru) je mjera energije oslobođene u izvoru potresa, intenzitet je mjera učinka potresa u pojedinom mjestu – pojasnio je Sović.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.