Šef NATO-a demantirao Banožića i Plenkovića: “Letjelica nije bila naoružana”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obratio se medijima uoči sutrašnjeg izvanrednog sastanka ministara obrane članica Saveza oko ruske invazije na Ukrajine.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će na sutrašnjem sastanku ministara obrane biti riječi o jačanju prisutnosti NATO vojnika i opreme u istočnom dijelu saveza, što ukljujučuje i jačanje protuzračne i proturaketne obrane.

– NATO-ova osnovna odgovornost je štititi i braniti NATO saveznike. Napad na jednog saveznika potaknut će odgovor čitavog saveza. Kad vidimo povećanje vojnih aktivnosti u našem susjedstvu, uvijek postoji rizik incidenata i nesreća. Moramo učiniti sve napore da spriječimo incidente te da, ako se oni i dogode, ne izmaknu kontroli – rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje novinarke CNN-a što će se dogoditi ako ruske rakete počnu padati na teritorij NATO saveznica.

Na pitanje o upadu sovjetskih dronova na područje Hrvatske i Rumunjske te kako Savez reagira na takve stvari, Stoltenberg je rekao da povećavaju nadzor nad zračnim prostorom NATO-a, pa poručio:

– Indicije koje imamo zasada o padu drona u Zagrebu govore da to nije bio naoružan dron i oružani napad. To nije bila naoružana letjelica – kazao je Jens Stoltenberg.

Time je šef NATO-a demantirao dosadašnje tvrdnje premijera Andreja Plenkovića i Marija Banožića da je u dronu bio eksploziv.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Banožić: “To nije bila izviđačka letjelica, na njoj smo pronašli dijelove aviobombe!”
Izvor iz MORH-a: Bomba u letjelici težine do 120 kg, eksplodirala ispod zemlje