3 min. čitanja

Sedmi Underwater Photo Marathon Cup: Ujedinjenje kroz objektive podvodnih fotografa

Sedmi Underwater Photo Marathon Cup: Ujedinjenje kroz objektive podvodnih fotografa
Foto: Damir Zurub

Sedmo izdanje Mares Underwater Photo Marathon Cupa koje je održano na pitoresknom otoku Rabu (od 15. do 17. rujna 2023.) ponovno je učvrstilo reputaciju vrhunskog međunarodnog natjecanja u svijetu podvodne fotografije.

U organizaciji Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, uz potporu Turističke zajednice otoka Raba, ovogodišnji Mares Underwater Photo Marathon Cup može se pohvaliti velikim brojem sudionika i vrhunskim fotografijama. Manifestacija pod pokroviteljstvom Maresa, uz logističku pomoć KPA Amfora, Ronilačkog centra Kron i Ronilačkog centra Mirko okupila je više od 70 natjecatelja (uključujući fotografe, asistente i modele) iz osam različitih država, a nekima od njih ovo je poslužio kao odličan trening u pripremi za nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu početkom listopada na Kubi.

U spektakularnom izlogu rapskog podmorja sudionici natjecanja uživali su promatrajući (i fotografirajući) nevjerojatne prizore iz prvog reda, a svi koji nisu ronili kasnije su mogli osjetiti djelić atmosfere gledajući netom nastale fotografije. Sudionici su na ovo natjecanje došli iz Portugala, Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Nizozemske čime je Mares Underwater Photo Marathon Cup još jednom dokazao da je jedno od najvećih europskih i jedno od najpoznatijih svjetskih natjecanja u podvodnoj fotografiji.

Lokacije za natjecanje bile su Veli i Mali Ćutin, vrijeme je bilo sunčano, toplo, a more mirno s malo morskih struja u podmorju - gotovo idealni uvjeti za podvodne fotografe. Izletnički brodovi Mala Maris, Sardina, Lucky Luke i Old Big Mouse Mirka DC te gliser Kron Divinga prevezli su fotografe i njihove asistente na lokacije na kojima su imali dva zarona po maksimalno 90 minuta. Zadatak je bio poslati tri svoje najbolje podvodne fotografije u pet različitih kategorija: Ambijent s modelom, Ambijent bez modela, Riba, Makro i Kreativno.

Uz odavanje priznanja fotografima, natjecanje je također slavilo talente najboljih modela i ponudilo željeni Kup nacija za predstavljene zemlje, kao i "Blue Spirit Trophy" koji se dodjeljuje jednom natjecatelju za izniman doprinos i fair play.

Prestižnu titulu Mares UWPM “Kupa nacija“ osvojili su dinamični Talijani s fotografima Chiarom Scrigner i Claudiom Zorijem koji su prednjačili. Njihove izvanredne podvodne fotografije pokazale su individualne talente, ali i jedinstvo i suradnju unutar tima.

"Blue Spirit Trophy" kojim se nagrađuje “fair play” na ovom natjecanju svjedoči o uvjerenju organizatora da natjecanje nije samo utrka do pobjede, već prilika za okupljanje i druženje ljudi koje povezuje zajednička ljubav prema moru, ronjenju i podvodnoj fotografiji. Ovogodišnji "Blue Spirit Trophy" svog je zaslužnog dobitnika pronašao u Evgenu Subanu iz Slovenije.

Ugledni međunarodni žiri u sastavu Grega Verč (Slovenija), Francesco Pacienza (Italija) i Branislav Danevski (Hrvatska) prihvatio se izazovnog zadatka odabira najboljih radova natječaja. Dan nakon ronjenja proglašeni su i pobjednici.

U kategoriji DSLR-a prvo mjesto osvojio je Claudio Zori iz Italije, drugo mjesto Hinko Šolinc iz Slovenije, a treće Nunu Goncalves iz Portugala.

U kategoriji kompaktnih fotoaparata trijumfirali su Talijani Chiara Scrigner (prvo mjesto) i Andrea Michelutti (drugo mjesto), dok je treće mjesto osigurala Hrvatica Alessandra Giordani.

Najboljim modelom natjecanja proglašena je Ana Gomes iz Portugala.

U hrvatskom poretku Vanja Krvavica osvojio je prvo mjesto u kategoriji DSLR, Ivana Nobilo drugo, a Dalibor Andres treće mjesto. U kompakt kategoriji slavila je Alessandra Giordani, iza nje su bili Nenad Škorić i Aleksandar Grilec-Đorđijevski.

Željenu nagradu Best of Show osvojio je Rui Bernardno iz Portugala, što je potvrda njegovog iznimnog talenta u bilježenju podvodnih ljepota rapskog akvatorija.

Ronilački klub "Roniti se mora" i njegovi članovi od srca su zahvalili sponzorima i partnerima koji su omogućili ovaj izuzetan događaj. Posebnu zahvalu organizatori su uputili TZ Grada Raba i istaknuli da im je cilj poticati osjećaj zajedništva bez obzira na razlike iznad i ispod površine vode.

Mares UWPM kup nije samo natjecanje, to je katalizator za stvaranje novih prijateljstava među različitim pojedincima koje ujedinjuje njihova zajednička strast, a služi kao središte povezivanja i razmjene iskustava vezanih uz podvodnu fotografiju i očaravajući svijet ispod valova.

Damir Zurub

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.