2 min. čitanja

Sedam Riječana na Antarktici, na luksuznom polarnom kruzeru Scenic Eclipse

Sedam Riječana na Antarktici, na luksuznom polarnom kruzeru Scenic Eclipse
Foto: Novi List

Riječki dečki, njih sedmorica, plove na luksuznom polarnom ekspedicijskom kruzeru Senic Eclipse izgrađenom 2019. godine u Puli, a inače identičnom sestrinskom brodu Scenic Eclipse 2 koji je porinut ranije ove godine u riječkom brodogradilištu “3. maj”.

Oni su zamjenik upravitelja stroja Marin Dobravac, drugi časnik palube Filip Jovanović, treći časnik palube Mateo Krulić, te vanjski suradnici Marko NeveščaninKristijan LussiniIvan Zubović i Vedran Popović koji na brodu izvode nadogradnje brodskih cjevovodnih sustava, a koji su na adresu Novog lista poslali mail koji je razveselio cijelu redakciju.

Zanimljiva je i priča drugog časnika Filipa Jovanovića i trećeg časnika Matea Krulića, koji su zajedno u istoj generaciji pohađali Pomorski fakultet u Rijeci, te teško da su mogli i zamisliti kako će osam godina nakon što su po prvi puta sjeli u iste fakultetske klupe, raditi zajedno na istom brodu te istraživati obale najhladnijeg kontinenta na Zemlji. Dodatna zanimljivost je i to da su Filip i Mateo zajedno radili i na porinuću Scenic Eclipsea 2, te po završetku izgradnje s njim i isplovili iz “3. maja” na prvo putovanje. Time su bili članovi posade na oba polarna kruzera dosad izgrađena u hrvatskim brodogradilištima, te je uistinu dobra promocija naše zemlje činjenica da hrvatski pomorci, na brodovima izgrađenim u Hrvatskoj, plove cijelim svijetom i u najudaljenije kutke planete.

I dok je proteklog tjedna, u ledenim morima južnoga pola, polarni ekspedicijski kruzer Scenic Eclipse plovio uzduž zaleđenih snježnih obala najudaljenijeg svjetskog kontinenta Antarktike, naši su Riječani odlučili ovjekovječiti djelić te ledene ljepote i fotografije podijeliti s Novim listom, a samim tim i sa svojim sugrađanima.

Foto: Novi list

Na ovo putovanje Scenic Eclipse otisnuo se 4. studenoga iz Montevidea u Urugvaju, putem obišao Falklandske otoke i otoke Južne Georgije, nakon čega smo se uputili na Južni pol u Antarktiku, te se trenutno nalazimo u Drakeovom prolazu, na putu k Ognjenoj zemlji u Argentini te luci Ushuaia gdje ćemo pristati 22. studenoga i nakon 18 dana putovanja pozdraviti se s trenutnim, a dobrodošlicu poželjeti novim, putnicima, stoji u mailu Riječana koji su fotografije snimili, kako precizno napisaše “za slobodnog vremena na sjeveru Antarktike, u zaljevu Duse, u moru Weddell, na 63 stupnja i 32 minute južne geografske širine te 57 stupnjeva i 16 minuta zapadne geografske dužine”.

Cijela je ova lijepa priča još jedno veliko i posebno priznanje riječkoj i hrvatskoj pomorskoj tradiciji, i dokaz kako su naši pomorci i dalje među najcjenjenijima u svijetu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.