1 min. čitanja

SEA TRAFFIC MENAGEMENT Uspostavljen prvi moderan sustav za siguran pomorski promet u Jadranu

SEA TRAFFIC MENAGEMENT Uspostavljen prvi moderan sustav za siguran pomorski promet u Jadranu
Foto: Youtube / Screenshot

Uspostavom “Sea Traffic Management” sustava koji omogućuje razmjenu, prikupljanje, obradu i analizu podataka o brodskim planovima putovanja, Nacionalna središnjica za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS Hrvatska od svibnja 2021. godine posjeduje novu sposobnost u pružanju usluga sigurnosti plovidbe.

“Sea Traffic Management” tehnologija predstavlja budućnost digitalne infrastrukture za dijeljenje podataka u pomorstvu te ključni sustav „e-Navigation“ koncepta Međunarodne pomorske organizacije.

U nizu mogućnosti koje pruža ova tehnologija, potrebno je istaknuti rano otkrivanje i uklanjanje sigurnosnih i složenih navigacijskih rizika u pomorskom prometu te mogućnost optimizacije i unaprjeđenja organizacije poslovanja dionika brodarske industrije i lučkog sektora.

Sustav  “Sea Traffic Management” uspostavljen u Nacionalnoj središnjici za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS Hrvatska sa sjedištem u Rijeci predstavlja prvi takav sustav na području Jadranskog mora.

Time se Republika Hrvatska svrstava među najrazvijenije pomorske zemlje koje koriste suvremeni tehnološki alat u pružanju usluga sigurnosti plovidbe.

Dodajmo ovome kako je razvoj novih sposobnosti doprinos ostvarivanju jednoga od ključnih strateških ciljeva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kontinuiranom podizanju razine sigurnosti plovidbe u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu Republike Hrvatske, poručuju iz Ministarstva mora.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.