2 min. čitanja

Sarajlija loveći na lignju u Neumu, na udicu uhvatio morskog psa

Sarajlija loveći na lignju u Neumu, na udicu uhvatio morskog psa
Foto: Klix.ba

NEUM - Neobična situacija dogodila se u Neumu ispred gostiju plaže kod hotela Alma gdje je jedan Sarajlija loveći na lignju uhvatio malog morskog psa, piše Klix.ba.

- Svima je bilo zanimljivo, ljudi su se okupili, gledali i fotografirali malog morskog psa, potom je lovac vratio u Jadransko more - kazao je svjedok ovog događaja.

Foto: Klix.ba

Iako neki bosansko-hercegovački biolozi u navedenom tekstu tvrdi da se radi o bebi morskom psu, to nije točno. Radi se o odrasloj jedinci primjerka koji se upravo u blizini Neuma kote, kazao je za Morski HR morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za Morske pse, Andrej Gajić.

O kojoj se vrsti radi?

- Iako na slikama ne vidimo ugao zakrivljenosti donje vilice koji je u biti jedini pravilan morfološki diskriminatorni karakter, prema podacima proteklih 10 godina istraživanja u zaljevu Neum-Klek vrlo vjerovatno je Mustelus punctulatus ili morski pas mekuš - potvrdio je Gajić.

U Jadranu žive čak 33 vrste morskih pasa. Modrulj, psina lisica, mačka bljedica, pas mekuš, kostelj i kučak su najčešće.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo pola stoljeća bez smrtno stradalih od napada morskog psa u Jadranu | | Morski HR
StravičnI slučajevi iz Egipta gdje je morski pas napao vije žene i izgrizao ih na smrt, šokirali su javnost. No statistički gledano, vjerojatnost napada morskog psa u svjetskim oceanima jest jedan
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.