2 min. čitanja

Sarajevo domaćin 8. Foruma EU strategije za Jadransko jonsku regiju

Sarajevo domaćin 8. Foruma EU strategije za Jadransko jonsku regiju
Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

SARAJEVO - U Sarajevu je svečano otvoren 8. Forum EUSAIR, Strategije EU za jadransku i jonsku regiju koja okuplja deset zemalja smještenih oko Jadranskog i Jonskog mora između Italije i Grčke.

Ovo godišnje događanje organiziraju Bosna i Hercegovina i Europska komisija uz potporu EUSAIR Facility Point projekta i okupilo je predstavnike vladinih tijela zemalja članica, stručnjake i predstavnike Europske komisije u hotelu Holiday u Sarajevu.

Foto: Ministarstvo turizma i sporta

Glavne teme bit će „ozelenjavanje“ regije kao važnog doprinosa Europskom zelenom dogovoru i Zelenoj agendi za zapadni Balkan, a posebnu pažnju Forum će dati aktivnostima koja će se baviti pitanjima uloge mladih i njihovog doprinosa strategiji.

Kako naglašavaju domaćini, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemom „odljeva mozgova“ koji utječe na mnoge aspekte života. Pored toga novi moment, kako je istaknuo ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, i priliku Bosni i Hercegovini dalo je nedavno dobivanje statusa kandidata za članstvo, stoga žele iskoristiti priliku i u rad Foruma uključiti različite dionike svih generacija s jakim fokusom na uključivanje mladih.

Foto: Ministarstvo turizma i sporta

Hrvatska preuzima predsjedavanje EUSAIR-om i Jadransko-jonskom inicijativom

Za Hrvatsku će poseban trenutak ovog Foruma biti ceremonija preuzimanja predsjedavanja Europskom strategijom za Jadransku i jonsku regiju EUSAIR u razdoblju od 1. lipnja 2023. do 31. svibnja 2024. godine.

Republiku Hrvatsku će u ceremoniji predstavljati ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na Forumu sudjeluju i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Ministarstvo turizma i sporta sutra kao koordinator teme Održivi turizam za cijelu Jadransko jonsku regiju organizira panel raspravu „Obrazovana i kvalificirana radna snaga za održivi turizam u EUSAIR regiji“.

Panel će otvoriti državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.