2 min. čitanja

Sankcije G7 na rusku naftu nisu imale očekivanog efekta

Sankcije G7 na rusku naftu nisu imale očekivanog efekta
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zapadna koalicija nekonzistentna je u provedbi sankcija i valorizaciji ograničenja cijene nafte.

Očigledno je da se Moskva uspješno nosi sa sankcijama Zapada iako su čelnici zemalja skupine G7 na nedavnom summitu izjavili da ograničenje cijena ruske nafte i naftnih proizvoda funkcionira, i da su ruski prihodi pali. Analizu je napravio finski Centar za istraživanje energije i istog zraka (CREA)

Ti energetski analitičari sugeriraju da je neuspjeh koalicije EU-a, G7 i Australije da revidira razine cijena i provede svoju politiku doveo do toga da su mjere protiv Rusije 'izgubile privlačnost, integritet i vjerodostojnost', piše CNBC, prenosi Energetika.

Analiza CREA-e kaže da je od zabrane uvoza EU-a morskim putem i ograničenja cijena ruske nafte, Moskva zaradila oko 58 milijardi eura od izvoza nafte morskim putem. Većina toga je prevezena u tankerima osiguranim od strane europskih osiguravajućih kuća ili su im vlasnici europske kompanije.

- EU nije ispunila svoju obvezu da svaka dva mjeseca preispita ograničenje cijena kako bi osigurala da ostane niža od prosječne tržišne cijene. To je jasan pokazatelj da stvari ne funkcioniraju - rekao je Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar u CREA-i.

Početkom godine podaci su pokazali da su ruski prihodi od izvoza fosilnih goriva znatno pali. Činilo se da to dokazuje uspješnost mjera Zapada, međutim najnoviji nalazi CREA-e govore da su prihodi od poreza na naftu u Rusiji porasli šest posto u travnju zbog povećanja prihoda od izvoza u ožujku. Doduše, ti su prihodi znatno niži nego u travnju prošle godine, kada su cijene nafte skočile.

Porezni prihodi Kremlja pomno su pratili cijene ruske sirove nafte, naglašavajući važnost ograničenja cijene nafte. Država također mijenja svoj porezni režim kako bi umanjila utjecaj ograničenja cijena', rekao je Isaac Levi, energetski analitičar u CREA-i.

- Ako koalicija za ograničenje cijena ne poduzme mjere za snižavanje razine ograničenja cijena i popunjavanje praznina u provedbi, promjene ruske strukture oporezivanja nafte prisilit će cijenu ruske sirove nafte da se približi međunarodnim referentnim vrijednostima, što će dovesti do daljnjeg oporavka ruskog prihoda i neuspjeha veleprodaje sustava ograničenja cijena - dodao je Levi.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.