3 min. čitanja

Nepovoljniji omjer rođenih i umrlih od Senja ima samo jedan goranski grad

Nepovoljniji omjer rođenih i umrlih od Senja ima samo jedan goranski grad
Foto: TZ Grada Senja

SENJ - Senj se po broju rođenih u odnosu na broj umrlih našao samo ispred Vrbovskog u Gorskom kotaru. No, i Crikvenica ima razloga za zabrinutost, a niti Rijeka ne stoji mnogo bolje.

Državni zavod za statistiku objavio je krajem prošle godine statističko izvješće 'Prirodno kretanje stanovništva u 2021. po županijama i gradovima/općinama' koje nimalo ne ohrabruje. Odnos rođenih i umrlih u Hrvatskoj je prilično nepovoljan, ponegdje i katastrofalan. U nekim sredinama valja upaliti crveni alarm. I ne gasiti ga - vjerojatno godinama.

Ponajprije se to odnosi na Senj. Od 127 gradova u Hrvatskoj tek Vrbovsko ima nepovoljniji omjer rođenih i umrlih. Po vitalnom indeksu (živorođeni na 100 umrlih) Senj gleda u leđa gradovima poput Čabra, Drniša, Slunja, Visa, Vrlike Ispred Senja su i općine Perušić, Plitvička jezera, Udbine i Vrhovine u Ličko-senjskoj županiji.

I Crikvenica ima razloga za zabrinutost. Nepovoljniji omjer rođenih i umrlih u Primorsko-goranskoj županiji imaju tek goranski gradovi i općine te Punat i Vrbnik. Od 14 gradova u PGŽ samo Čabar i Vrbovsko su ispod Crikvenice. Za utjehu Crikvenici, Rijeka je u gotovo identičnoj situaciji.

Najbolji vitalni ideks (živorođeni na 100 umrlih) u Primorsko-goranskoj županiji među općinama imaju Viškovo i Čavle, a među gradovima prednjače Mali Lošinj, a potom Kastav i Kraljevica.

DZS je ponudio niz zanimljivih podataka. Prije deset godina omjer rođenih i umrlih bio je puno povoljniji (41.700 u odnosu na 51.700). Prosječna starost majke pri prvom porodu 1992. godine je iznosila 24,5 godine, a lani gotovo 30 godina. Dobra je vijest da se prosječni životni vijek produžio za petnaestak godina u posljednjih pedesetak godina. Prosječni vijek muškaraca produžio se s 60 na 75 godina, a žena sa 66 na 81 godinu.

U državi je rođenih 36.500, a umrlih 62.700. U PGŽ rođenih je 2.156, a umrlih 4.588. Više no dvostruko umrlih, kao i u velikoj većini županija. Najbolja situacija je u Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu gdje broj umrlih ponešto nadvisuje broj rođenih. Relativno dobar omjer imaju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija.

Najlošija situacija je u Karlovačkoj županiji gdje broj umrlih za gotovo tri puta nadvisuje broj rođenih te u Ličko-senjskoj županiji gdje je gotovo dva i pol puta više umrlih (400 rođenih i tisuću umrlih).

Kad se usporedi broj rođenih i umrlih, u plusu su samo dva grada u Hrvatskoj, Dugo Selo i Metković te petnaestak općina, među kojima je pri samom vrhu Viškovo, ujedno i jedina jedinica lokalne samouprave s plusom u Primorsko-goranskoj županiji, piše Tunera.info.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

OGROMAN PAD! Objavljeni službeni rezultati popisa stanovništva - Ima nas samo 3.87 milijuna
Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa 2021. o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku. Prema Popisu 2021., Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, od čega 1.865.129 muškaraca (48,17%) i 2.006.704 žena…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.