1 min. čitanja

ŠAFRAN Dvojica prijatelja krenula s uzgojem najskupljeg začina na svijetu

ŠAFRAN Dvojica prijatelja krenula s uzgojem najskupljeg začina na svijetu
Foto: Unsplash

ZADAR - Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu, ali ima i brojna ljekovita svojstva. Odnedavno se uzgaja nadomak Zadra, u Žeravi.

Šafran, najskuplji začin na svijetu ne raste jedino u Iranu, gdje se uzgaja najveći postotak šafrana na svijetu, već i u Žeravi, nadomak Zadra. Uzgajaju ga dugogodišnji prijatelji Goran Paleka i Zvonimir Baričević, koji su se u poljoprivredu bacili željni nečeg novog i drukčijeg.

Nakon pomnog razmišljanja, pokušaja i pogrešaka, Goran i Zvonimir odlučili su se za uzgoj šafrana, koji osim što je poznat kao najskuplji začin na svijetu, ima mnoga ljekovita svojstva.

No, za razliku od uzgoja začinskog ili ljekovitog bilja, uzgoj šafrana u Hrvatskoj još uvijek nije zakonski reguliran jer ga u zemlji osim dvojca iz Zadra uzgaja još samo jedan poljoprivrednik u Istri. Iako im to zadaje mnoge birokratske glavobolje, jer su zbog zakonskih ograničenja onemogućeni od Ministarstva poljoprivrede tražiti poticaje, Zvone i Goran su se okrenuli ugostiteljskoj industriji, te s mnogim renomiranim chefovima njeguju kvalitetnu suradnju.

Biti uzgajivačem 'crvenog zlata' u Hrvatskoj sa sobom nosi mnoge obveze, a najvažnija od njih je kontinuirano održavanje kvalitete. Njihov brend već se sada može pohvaliti laskavim priznanjem šafrana najviše kvalitete, što je ovom zadarskom dvojcu otvorilo mnoga vrata, prenosi Zadarski list.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.