SAD u Sredozemno more poslao i drugu udarnu skupinu nosača zrakoplova

Pentagon je naredio slanje i druge udarne skupine nosača zrakoplova na istočno Sredozemno more i stavlja ih u pripravnost dok se Izrael priprema proširiti svoje operacije u Gazi, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin u priopćenju objavljenom u subotu.

Poruka odvraćanja Iranu

Američki ratni brodovi nisu namijenjeni pridruživanju borbama u Gazi ili sudjelovanju u izraelskim operacijama, ali prisutnost dvaju najmoćnijih brodova američke mornarice osmišljena je kako bi poslala poruku odvraćanja Iranu i iranskim opunomoćenicima u regiji, poput Hezbollaha u Libanonu.

Prva udarna skupina nosača, predvođena USS Geraldom R. Fordom, stigla je prošlog tjedna uz obalu Izraela.

Druga udarna skupina, predvođena nosačom USS Dwight D. Eisenhower, koja je u petak raspoređena iz Norfolka u Virginiji, krenula je prema istočnom Sredozemlju. Nosač zrakoplova prvotno je trebao isploviti prema vodama Američkog europskog zapovjedništva.

Zasad nije jasno koliko će Ford ostati u regiji nakon što stigne i druga udarna skupina.

Eisenhoweru, koji je vodeći brod udarne skupine nosača, pridružit će se krstarica s navođenim projektilima i dva razarača s navođenim projektilima, navodi se u Austinovom priopćenju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Američka ratna flota stiže u Sredozemlje, umirovljeni general objasnio u kojem slučaju bi se SAD uključila u rat
Sjedinjene Američke Države šalju više bojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu u znak podrške, rekao je ministar obrane Lloyd Austin i dodao da će SAD osigurati streljivo za Izrael, a Pentagon će također poslati dodatne borbene zrakoplove u regiju. Austin je rekao da je naredio premještanje udarne…