2 min. čitanja

SAD namjerava naoružati Ukrajinu naprednim protubrodskim projektilima za borbu protiv ruske blokade

SAD namjerava naoružati Ukrajinu naprednim protubrodskim projektilima za borbu protiv ruske blokade
Foto: 9gag / IAI

Bijela kuća radi na dostavljanju naprednih protubrodskih projektila u ruke ukrajinskih boraca kako bi pomogla u porazu ruske pomorske blokade, rekli su dužnosnici za Reuters koji ovu vijest navodi kao ekskluzivnu informaciju.

Ukrajina ne krije da želi naprednije američko naoružanje uz topništvo koje trenutno imaju, projektile Javelin i Stinger te drugo oružje. Popis Kijeva, na primjer, uključuje projektile koji bi mogli odgurnuti rusku mornaricu od njenih crnomorskih luka, što bi omogućilo ponovni početak isporuka žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda diljem svijeta.

Sadašnji i bivši američki dužnosnici i izvori iz Kongresa navode zapreke za slanje snažnijeg oružja većeg dometa u Ukrajinu, koje uključuju dugotrajne zahtjeve za obukom, poteškoće s održavanjem opreme, zabrinutost da bi se ruske snage mogle dokopati američkog oružja te strahovanje od eskalacije sukoba.

Ali tri američka dužnosnika i dva izvora iz kongresa rekli su da su dvije vrste moćnih protubrodskih projektila, Harpoon proizvođača Boeing i Naval Strike Missile proizvođača Kongsbergi Raytheon Technologies u aktivnom razmatranju za izravnu isporuku u Ukrajinu ili putem europskih saveznika koji posjeduju navedene projektile.

U travnju je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy apelirao na Portugal da ukrajinskoj vojsci dostavi harpune, koji imaju domet do gotovo 300 km.

Ali postoji nekoliko problema koji sprječavaju Ukrajinu da dobije ove projektile. Kao prvo, postoji ograničena dostupnost platformi za lansiranje Harpuna s obale — što je tehnički zahtjevno rješenje, budući da se uglavnom radi o projektilima na moru.

Dva američka dužnosnika izjavila su da Sjedinjene Države rade na potencijalnim rješenjima koja uključuju povlačenje lansera s američkih brodova. Obje rakete koštaju oko 1,5 milijuna dolara po komadu.

Oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, nalazi se u operativnoj zoni Crnog mora, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Bryan Clark, pomorski stručnjak s Instituta Hudson, rekao je da bi 12 do 24 protubrodskih raketa poput Harpoona s dometom preko 100 km bile dovoljne da ugroze ruske brodove i da bi mogle uvjeriti Moskvu da ukine blokadu.

– Ako Putin ustraje, Ukrajina bi mogla potopiti najveće ruske brodove, budući da se nemaju gdje sakriti u Crnom moru – rekao je Clark.

Rusija je već pretrpjela gubitke na moru, posebice potonuće krstarice Moskva, vodećeg broda njezine crnomorske flote.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku bit će moguć preko hrvatskih luka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.