2 min. čitanja

SAD, Japan, Australija i Filipini održavaju zajedničku vježbu u Južnom kineskom moru

SAD, Japan, Australija i Filipini održavaju zajedničku vježbu u Južnom kineskom moru
Foto: Screenshot/X(@GENTomSGates83)

I ptice na grani znaju koliko je područje Južnog kineskog mora u zadnje vrijeme "naelektrizirano", pa vježba može postići dva ishoda - daljnji rast tenzija ili smirivanje Kineza.

Vježbe će se održati 7. travnja, a uključivat će "pomorske kooperativne aktivnosti" radi podrške za slobodan i otvoren Indo-Pacifik koje su jasno usmjerene protiv agresivne kineske politike koja traje neko vrijeme, javlja AP.

- Jednodnevne pomorske vježbe će uključivati komunikacijske aktivnosti i manevre u isključivom gospodarskom pojasu Manile u Južnom kineskom moru - rekao je novinarima glasnogovornik filipinskog ministarstva obrane Arsenio Andolong.

Dvama filipinskim brodovima tako će se pridružiti Američki bojni brod USS Mobile, australski HMAS Warramunga i japanski JS Akebono.

Ići će od sjevera prema jugu i obuhvaćajući granicu zapadnog i sjevernog zapovjedništva, a ove su četiri zemlje također potvrdile svoj stav da je odluka Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu koji je 2016. presudio da Peking nema povijesno pravo na Južnokinesko more, konačna i pravno obvezujuća.

Pomorske vježbe će se održati nekoliko dana prije sastanka vođa Japana, SAD-a i Filipina, na kojem će se, među ostalim, raspravljati o nedavnim incidentima u Južnom kineskom moru, poput gađanja filipinskih patrolnih i opskrbnih čamaca vodenim topovima.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kinesko - filipinski okršaj! Brodovi dviju obalnih straža sudarili se u Južnom kineskom moru! Ozlijeđena četiri Filipinca!
Nevjerojatne snimke objavila je filipinska obalna straža. Zaiskrilo je i to ozbiljno između brodova kineske i filipinske obalne straže! Je li ovo početak ozbiljnijeg sukoba? Kinezi, koji već dugo svojataju razne sprudi u Južnom kineskom moru i oko njih se sve glasnije sukobljavaju s Filipincima, nisu htjeli dozvoliti prolaz brodu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.