1 min. čitanja

SABOR PROTIV PLENKOVIĆA Nije usvojena odluka za obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju

SABOR PROTIV PLENKOVIĆA Nije usvojena odluka za obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju
Foto: MORH/ M. Čobanović

Nakon gotovo cjelodnevnog otezanja, stanki i beskonačnih rasprava, Sabor nije usvojio Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika.  Tako Hrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika.

Rezultatom 97 ZA i 10 protiv, Hrvatski sabor nije podupro Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Do dvotrećinske većine od 101 zastupnika, vladajućoj većini nedostajala su četiri glasa.

Glasanju je pristupilo ukupno 107 zastupnika, što znači da se dio njih - uglavnom s lijevo-liberalnog političkog spektra - nije uključio.

Tako nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini EUMAM. Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine.

Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji, s time se nije složio predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s europskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM - European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Uoči glasovanja zastupnici su u ime klubova zatražili stanke kao bi ponovili stavove za i protiv misije EUMAM koje su iznosili proteklih dana, pri čemu se nisu birale riječi.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.