2 min. čitanja

S razvojem tehnologije stižu i noviteti u obuci budućih generacija pomoraca

S razvojem tehnologije stižu i noviteti u obuci budućih generacija pomoraca
Foto: HTV Screenshot

Razvoj tehnologije donio je brojne promjene u pomorskoj industriji, a time i u obrazovanju budućih generacija pomoraca. O novim izazovima, u Dubrovniku su razgovarali članovi Međunarodne udruge pomorskih učilišta. Upravo će Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku iduće godine predstavljati 44 europska i afrička učilišta u Međunarodnom izvršnom odboru.

Virtualna stvarnost, simulatori i računala. Tako danas izgleda obuka budućih pomoraca. Tehnologija ubrzano napreduje, stoga je i sustav obrazovanja pod velikim pritiskom.

- To olakšava posao u pomorstvu, hipotetski gledano, ovisno o načinu na koji je brod automatiziran, no za to je potrebna viša razina naučenih sposobnosti i vještina - rekao je Michael Manuel, akademski dekan Svjetskog pomorskog sveučilišta.

Proizvode se brodovi sa sve većim stupnjem automatizacije, stoga se za posao pomorca traže i drukčije vještine, poput iznimne psihičke otpornosti. 

- Nastojimo ne samo prenijeti znanje nego i razvijati vještine i izgraditi stav. Promatramo njihov govor tijela na simulatorima i uređajima za virtualnu stvarnost, vidimo njihove pokrete, ponašanje i emocije, što je potrebno za donošenje pravih odluka - kazao je za HRT Gamal Ghalwalsh s Arapske akademije za znanost, tehnologiju i pomorski promet.

Međunarodna udruga pomorskih učilišta ima 70 članova iz 39 zemalja. No, zanimanje mladih za pomorstvo gotovo je svugdje u padu, navodi HRT.

Znanja stečena na pomorskim učilištima prenose se i na druga radna mjesta

- Iznimno je važan stav mladih generacija. U nekim zemljama, mladi se više ne žele baviti pomorstvom, dok je drugima to i dalje jedno od omiljenih zanimanja - objašnjava Takeshi Nakazawa, izvršni direktor Međunarodne udruge pomorskih učilišta.

Znanja stečena na pomorskim učilištima danas se lako mogu prenijeti i na druga radna mjesta. No, jedno se odupire modernizaciji. Astronomska i terestrička navigacija još su sastavni dio kurikula.

- Oni ostaju, nove stvari dolaze, dosta je zahtjevno sve to pratiti, ali evo, ne možemo ništa, moramo učiti studente i kako snimit zvijezdu i kako odredit poziciju s pomoću zvijezde, čak je i interesantno - zaključuje Srđan Vujčić, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.

Kad računala zakažu, korisno je pri ruci imati uvijek pouzdane pomorske alate: ljudsko oko, olovku i papir.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.