1 min. čitanja

S osiguranih 36 milijuna eura, sufinancirat će se sanacija 36 odlagališta

S osiguranih 36 milijuna eura, sufinancirat će se sanacija 36 odlagališta
Foto: Freepik

Kad je u pitanju dinamika zatvaranja i sanacija neuređenih odlagališta, Hrvatska teško dostiže zacrtane planove. Pokušalo se to riješiti zatvaranjem nekih odlagališta i prebacivanjem njihova opada na susjedna. No s takvom odlukom nisu se mirile susjedne općine, pa su se požalile Ustavnom sudu.

Prije gotovo četiri godine odlukom Ministarstva gospodarstva zatvoreno je 27 odlagališta. No otpad iz tih općina trebalo je nekamo odvesti, pa je završio na odlagalištima susjednih općina.

- Jer su nam jednostavno dali naredbu - morate primiti otpad, bez ikakvih kontrola, bez da nam se pomogne u sanaciji deponija i tako dalje - kaže gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Općine se s odlukom nisu mirile pa su pokrenule postupak pred Ustavnim sudom, koji je početkom ove godine zaključio da odluka o zatvaranju nije bila u skladu s preuzetim obvezama prema Europskoj uniji.

- Dokazali smo da je odluka o dinamici i redoslijedu zatvaranja bila nezakonita i to je sve što smo ovo vrijeme upozoravali, da je gradu Supetru i ostalim jedinicama lokalne samouprave koji su morali provoditi tu odluku bila nanesena i financijska šteta - kaže Marković.

Nastalu financijsku štetu neće platiti građani susjednih općina, nego će se namiriti iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dosad su za sanacije izdvajali od 40 do 80%, sada će pokriti čak 90% troška.

- Značajno se povećava udio sufinanciranja, ne samo sanacije odlagališta otpada, već i proširenja kapaciteta i nabava opreme u svrhu smanjenja odlaganja otpada - kaže Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osigurano je 36 milijuna eura, sufinancirat će se sanacija 36 odlagališta u Hrvatskoj, donosi Dnevnik HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.