4 min. čitanja

S hladnom frontom kraju je došla još jedna luda ''Silba Vibra'' sezona!

S hladnom frontom kraju je došla još jedna luda ''Silba Vibra'' sezona!
Foto: IFS Silba

SILBA - Projekt ''Silba Vibra 2023.'' počeo je u ožujku i trajao sve do studenog, a u tih su šest mjeseci stanovnici otoka Silbe i njihovi posjetitelji uživali u brojnim sportskim, kulturnim, edukativnim i zabavnim događanjima. Ukupan broj sudionika prelazi pet stotina, a više od trideset volontera brinulo se da sve prođe u najboljem redu.

Bogat program zasjao je uz financijsku podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma i sporta, Zadarske Županije, Grada Zadra i Turističke zajednice mjesta Silba, ali i uz donacije agencije Miatours te tvrtki Montelektro, Tim Kabel i Market Silba (Jadranka).

U proljetnim su se mjesecima održavale akcije čišćenja i pročišćavanja šumskih puteva kako bi otok do ljeta zablistao, a s dolaskom toplog ljetnog povjetarca krenule su sportske aktivnosti – škola jedrenja koje su održale Anđi, Rita i Mare Uhoda iz Jedriličarskog kluba Uskok te škole plivanja pod vodstvom Ane Milišić, Tie Batinić i Marte Sorić iz Kluba daljinskog plivanja Silba.

Sredinom srpnja krenule su pripreme za manifestaciju ''Dani Silbe'' koju Izvorna folklorna skupina Silba održava svake godine u svrhu očuvanja tradicionalnih silbenskih plesova. Jedan od njih je i Silbenski tanac koji je 2017. godine proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika ove su godine oformljene dvije grupe plesačica i plesača – jedna za djecu od 5 do 10 godina te druga za mlade od 10 do 18 godina. Središnje događanje održano je 13. kolovoza velikim nastupom, potezanjem konopa i glazbenim nastupom grupe TBF i DJ dvojca ''Glazbena kuhinja''.

U srpnju i kolovozu održane su i tri edukativne radionice. Edukaciju ''Ljekovito i aromatično bilje otoka Silbe'' održala je Marija Kuljerić, predsjednica Društva Samotvorac i vlasnica OPG Miris Silbe. Uz podršku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Silba održana je radionica ''Kako zaštiti otok Silbu od požara?'', u kojoj su predstavnici DVD-a djecu upoznali s vozilima i opremom koji se koriste u gašenju požara. Eugen Motušić održao je predavanje ''Putovanje kroz prošlost otoka silbe - spomenici kulturne baštine’’, dok je Ana Lukin održala predavanje ''Zaštita i očuvanje vodnih resursa''.

Početkom rujna održano je veliko sportsko događanje ''Toreta Open Water'' plivačko natjecanje u kojem je sudjelovalo više od 115 plivačica i plivača. Čak ni pojava meduza oko zadarskih otoka nije spriječila plivače iz Hrvatske i regije da prisustvuju ovom velikom događanju, a istom se pridružio Josip Ostrogović, predstavnik i član Uprave ACI d.d., generalnog sponzora Hrvatskog saveza daljinskog plivanja.  Organizatori sportskog događanja, KDP Silba i KDP Donat, ovim sportskim događanjem svake godine privuku sve veći broj plivača i ljubitelja daljinskog plivanja.

Kao što sve u životu kruži, tako je i Silba Vibra projekt zaokružio svoje događanje te u listopadu ponovno održao volontersku akciju pročišćavanja šumskih puteva. Ovog puta otvorena je nova dionica puta u portu Sv. Ante koja spaja dva postojeća šumska puta, a koja će budućim šetačima i ljubiteljima prirode omogućiti kružno putovanje silbenskom šumom.

Izvorna folklorna skupina ''Silba'' te partneri ''Društvo Samotvorac'' i Klub daljinskog plivanja ''Silba'' zahvaljuju se svim donatorima, volonterima, polaznicima i široj javnosti koja je omogućila da se ovaj projekt provede u potpunosti kako je zamišljen i na dobrobit svih koji su bili dio njega. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.