4 min. čitanja

RUSKI RATNI BRODOVI UŠLI U JADRAN! Namjeravali blokirati izlaz američkom nosaču zrakoplova

RUSKI RATNI BRODOVI UŠLI U JADRAN! Namjeravali blokirati izlaz američkom nosaču zrakoplova

Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera obrane. On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. srpnja ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području, prenosi Index.

"Mediteranske zemlje će se morati priviknuti na ruske ratne brodove"

Cavo Dragone je u intervjuu rekao da je admiral Aurelio De Carolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilizirao najbliže jedinice. Talijanska Fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marceglia rusku krstaricu Varyag. Uz to, stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata Libeccio.

- Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta - rekao je 65-godišnji Cavo Dragone za La Repubblicu.

Talijanski admiral kaže da je "Putin 31. srpnja potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti stožer sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu". Dodao je da će "osobito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru."

- Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira.

Cavo Dragone kaže da su "Rusima na Mediteranu izvori opskrbe jer je sjeverna Afrika područje koje žele destabilizirati".

Ruska krstarica Varyag - Foto: Wikimedia

"Ruska krstarica bila je na manje od 100 kilometara od američke"

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem srpnja, ruska krstarica Varyag bila je na manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman, pišu.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španjolske i SAD-a i 25. srpnja formirali kvadrat oko nosača aviona, piše talijanski dnevnik. Dodaju da je i 31. srpnja Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora.

Nosač aviona Harry Truman - Foto: Nikola Brboleža / Dalmacija danas

Ovo su rutinske aktivnosti, ali napetije je sada nego u doba Hladnog rata"

Admiral Cavo Dragone tvrdi da je situacija sada daleko napetija nego u doba Hladnog rata.

- Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se izravno s nadmetanja u krizu, koja prijeti prerastanjem u sukob.

Podsjetio je na situaciju iz travnja.

- U travnju su se dvije njihove podmornice Kilo približile NATO-ovoj floti u Jonskom moru, ali su ih talijanske fregate uočile prvog dana. Držali smo ih u sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamijenila našu. U podmornicama čuju naše sonare koji ih 'pingaju' i tako ocrtavaju - shvatili su da ne mogu izmaknuti kontroli, pa su otišli.

Talijanski admiral kaže da "ruski potezi na Jadranu nisu ništa osim rutinske aktivnosti usmjerene na položaj NATO-ovih snaga spram ukrajinske krize". Kaže da su "ispipavali" postavu američke flote i procjenjivali njihovu reakciju.

- Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno tko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, tko koga zasjenjuje - manevri su bili baš zrcalni. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene s periskopa pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama - zaključuje Cavo Dragone. La Repubblica je te fotografije objavila OVDJE.

Index je poslao upit MORH-u je li upoznat oko aktivnosti ruskih i NATO-ovih brodova na Jadranu. Odgovor ćemo objaviti ako uopće stigne.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.