2 min. čitanja

Ruski ratni brodovi pred vratima SAD-a!

Ruski ratni brodovi pred vratima SAD-a!
Foto: Depositphotos

Ruski ratni brodovi stigli su u srijedu u luku u Havani, glavnom gradu Kube. Radi li se o prijetnji? Ponavlja li se scenarij iz doba Kennedyja i Hruščova?

Doduše, poznato je da su Kennedy i Hruščov imali tajnu prepisku koja je možda i spasila svijet od nuklearne apokalipse. Što će danas odgirati presudnu ulogu? Kakve prepiske, tajne, polutajne ili javne? Nije poznato i dalo bi se raspravljati, no to i nije tema ovog članka.

Tema je vijest da su ruski razarači stigli nadomak jogoistočne obale SAD-a. Prvo je stigao tanker "Akademik Pašin" s tegljačem "Nikolajom Čikerom", a ruska fregata i nuklearna podmornica čekale su na pučini i u luku prema planu ulaze nešto kasnije.

Fregata i podmornica, dio skupine četiri ruska ratna broda koji su stigli na Kubu u srijedu, izvele su vojne vježbe u Atlantskom oceanu na putu do otoka, objavilo je rusko ministarstvo obrane dan prije, piše CNN.

Kuba je prošli tjedan objavila da je posjet "standardna praksa" prijateljskih zemalja. Kubansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i američki dužnosnici.

- Pozorno pratimo kretanje brodova . Ni u kojem trenutku brodovi i podmornica nisu bili izravna prijetnja SAD-u - rekao je za Reuters neimenovani američki dužnosnik.

Havana se nalazi samo 160 kilometara od Floride gdje se nalazi američka pomorska zračna baza.

- Ovo podsjeća na hladni rat, ali za razliku od prvog hladnog rata, Kubance Moskvi ne privlači ideologija nego gospodarska nužnost - izjavio je William Leogrande, profesor na Američkom sveučilištu misleći na vrlo lošu ekonomsku situaciju s kojom se Kuba trenutačno suočava.

Dobri prijatelji

Rusija i Kuba ponovno jačaju veze. Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina četvrti put u svibnju. Nazočio je vojnoj paradi i rekao da Moskva uvijek može računati na potporu Havane.

Rusija je u ožujku isporučila 90.000 tona ruske nafte Kubi i obećala joj pomoći u nizu sektora, od proizvodnje šećera do infrastrukture, obnoviljih izvora energije i turizma.

Ruski ratni brodovi u Havani su do 17. lipnja. 

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.