1 min. čitanja

Poljaci zabranili uvoz ruske nafte morskim putem, ali naftovodom od Rusa naručili tri milijuna tona?

Poljaci zabranili uvoz ruske nafte morskim putem, ali naftovodom od Rusa naručili tri milijuna tona?
Foto: Pixabay

Poljska rafinerija nafte PKN Orlen zatražila je od ruskog Transnefta isporuku 3 milijuna tona nafte sustavom naftovoda Družba u 2023. godini, prema važećim dugoročnim ugovorima, objavio je ruski list Kommersant, pozivajući se na izvore. Transneft je Kommersantu potvrdio da je zaprimio zahtjeve poljskih klijenata za sljedeću godinu, ali nije precizirao tko ih je podnio ni o kojoj se količini nafte radi.

EU će 5. prosinca uvesti embargo na rusku naftu, ali zabrana se službeno odnosi samo na isporuke morem. Poljska i Njemačka dobivaju rusku naftu cjevovodom Družba, ali su najavile da će do kraja godine obustaviti uvoz, prenosi Index.

"PKN Orlen je kontinuirano diverzificirao opskrbu naftom. Trenutačno 70 posto nafte u sve rafinerije u Poljskoj, Češkoj Republici i Litvi stiže iz smjerova koji su alternativa Rusiji", odgovorio je Reutersu ured za tisak PKN Orlena na zahtjev za komentarom.

"U potpunosti obustavljen uvoz ruske nafte morskim putem"

" (...) tvrtka trenutno iz tog smjera (Rusije) ima još samo dugoročne ugovore za isporuke u Poljsku", ističu u uredu, dodajući da su u potpunosti obustavili uvoz ruske nafte morskim putem. PKN Orlen je sklopio ugovore o opskrbi naftom s Rosneftom i Tatneftom. Ugovor s Rosneftom trebao bi isteći krajem godine, a ugovor s Tatneftom do prosinca 2023. godine, tvrde trgovci.

Prema ugovoru, Tatneft isporučuje Poljskoj oko 200.000 tona sirove nafte mjesečno. Oba ugovora potpisana su prije veljače 2022. "Ako ne budu uvedena izravna ograničenja, kupnja nafte Urals po starim uvjetima ugovora u idućoj godini vrlo je profitabilna za PKN Orlen: cijene se temelje na kontinuirano povijesno niskim troškovima nafte Urals koja se transportira morem", tumači trgovac na ruskom tržištu nafte.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.