1 min. čitanja

Rusija želi drugačije granice u Baltičkom moru: "Prolaz državne granice Ruske Federacije na moru će se promijeniti 2025.!"

Rusija želi drugačije granice u Baltičkom moru: "Prolaz državne granice Ruske Federacije na moru će se promijeniti 2025.!"
Foto: Depositpohotos

Prema nacrtu odluke datiranom 21. svibnja, ministarstvo je predložilo izmjenu granice oko ruskih otoka u istočnom dijelu Finskog zaljeva i oko Kalinjingrada, piše Reuters.

Ovo je naravno izazvalo glasno negodovanje Finske, članice NATO saveza.

Ministarstvo obrane je kao opravdanje za promjenu reklo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama.

Na temelju nacrta nije jasno kako bi se granica točno mijenjala ni je li došlo do razgovora o tome s drugim državama na Baltičkom moru.

- Finske vlasti istražuju informacije u ruskim medijima o određivanju pomorskih zona u Finskom zaljevu - rekao je finski predsjednik Alexander Stubb i dodao kako vlada pomno promatra situaciju i kako Rusija nije bila u kontaktu s Finskom glede ovog pitanja.

- Finska postupa kao uvijek: mirno i na temelju činjenica - zaključio je finski predsjednik.

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen je kazala da bi se Rusija trebala pridržavati Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i dodala da Moskva sije pomutnju.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.