Rusija naziva povećanu vojnu aktivnost NATO-a na Arktiku zabrinjavajućom

Rusija je zabrinuta zbog povećane aktivnosti NATO-ovih snaga na Arktiku i vidi rizik od “nenamjernih incidenata” koji će se dogoditi u regiji, citirala je u nedjelju ruska novinska agencija TASS njihova veleposlanika Nikolaja Korčunova.

U ožujku su Finska i Švedska, koje obje razmatraju pridruživanje vojnom NATO savezu pod vodstvom SAD-a, izvele kombinirane vojne vježbe NATO-a. Vježba je bila dugo planirana, ali joj je ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače dala novi intenzitet.

– Nedavni porast aktivnosti NATO-a na Arktiku razlog je za zabrinutost. Još jedna velika vojna vježba Saveza nedavno je održana u sjevernoj Norveškoj. Po našem mišljenju, to ne doprinosi sigurnosti regije – rekao je Korčunov .

Prema Korčunovu, takva aktivnost povećava rizik od “nenamjernih incidenata”, koji osim sigurnosnih rizika mogu uzrokovati i ozbiljnu štetu arktičkom ekosustavu. Nije precizirao o kakvoj vrsti incidenta misli.

Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio je u četvrtak NATO da će, ako Švedska i Finska uđu u NATO, Rusija rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u europskoj eksklavi Kalinjingrad.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NATO NA ARKTIKU Kreću najveće vojne vježbe u proteklih 30 godina
VIDEO Rusija počela nove pomorske vojne vježbe i osuđuje američku “histeriju”