1 min. čitanja

Rusija je izgubila otok od iznimne strateške važnosti!

Rusija je izgubila otok od iznimne strateške važnosti!
Foto: Screenshot/YouTube

Radi se o otoku Nestrih nekih 20 kilometara jugozapadno od grada Hersona, na samom ušću rijeke Dnjepar.

Ukrajina je u nedjelju objavila da je vratila kontrolu nad taktički važnim otokom Nestrihom. Kapetan Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik Južnog operativnog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za ukrajinski radio Hromadske Radio da će kontrola nad otokom u rijeci Dnjepar u regiji Herson značajno povećati protudiverzantske mjere Kijeva, piše Kyiv Post.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., njegove su snage brzo zauzele velike dijelove Hersona. Međutim, Ukrajina je pokrenula protuofenzivu u regiji kasnije te godine u kojoj je njena vojska oslobodila sjeverni Herson na desnoj obali Dnjepra. Od tada su ukrajinske snage pokrenule redovite napade preko rijeke, uključujući uspostavu više mostobrana na istočnoj obali u jesen 2023.

Pletenčuk je za Hromadske Radio rekao da otok Nestriha, koji se nalazi oko 20 kilometara jugozapadno od grada Hersona, ima "taktičku važnost". Dodao je da su "važne sve lokacije koje sprječavaju neprijatelja da se približi položajima". A tu i pitanje opskrbe koja će za Ukrajince osvajanjem ovog otoka preko Crnog mora vjerojatno ići nešto jednostavnije.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.