RUSI ZAPOČELI DJELOVANJE S MORA Snažni raketni napadi s brodova i amfibijski desant na jug Ukrajine

Diljem ukrajine vode se žestoke borbe u obrani gradova od ruske agresije. Cijelu noć izloženi su snažnim napadima, kaže ukrajinsko Ministarstvo obrane.

U izvješću se navodi da su ruske snage opkolile glavni grad Kijev, ali su se suočile sa “snažnim otporom” ukrajinskih oružanih snaga.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1497331262490648577?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497331262490648577%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Fzestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-iz-crnog-mora-lete-rakete-snazan-otpor-ukrajine%2F2342749.aspx

Amfibijski desant na Ukrajinu

Ukrajinski dužnosnici kažu da su krstareće rakete lansirane na Ukrajinu iz Crnog mora te da su područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena zračnim napadima.

Ruske snage također su izvršile amfibijsko iskrcavanje na području između gradova Mariupol i Melitopol, koji se nalazi na jugu Ukrajine, priopćilo je Ministarstvo obrane, a isto je potvrdio i američki Pentagon.

Foto: Ilustracija

Desant je usmjeren zapadno od Mariupolja gdje se, prema Pentagonu iskrcalo tisuće vojnika.

– Ne možemo sa savršenim predviđanjem reći što će učiniti ili kamo će ići – rekao je dužnosnik.

– Za sada ukrajinske trupe ostaju pod kontrolom samog Mariupolja, ali ruske snage se približavaju i s istoka i sa zapada, potvrdio je Ukrinformu gradonačelnik Vadym Boychenko. Regija je dom brojnog etničkog grčkog stanovništva, a grčko veleposlanstvo u Kijevu potaknulo je građane i pojedince grčkog podrijetla da odu.

Kako smo već pisali, u prva 24 sata od invazije, ruska mornarica imala je ograničenu ulogu u sukobu. Njezine su snage jučer zauzele malu, ali stratešku graničnu točku na Zmijskom otoku u blizini ukrajinske obale i pritom pobile posadu koja se nije željela predati. Rusi su potom pružile vatrenu podršku obalnim snagama i pritom napale nekoliko neutralnih trgovačkih brodova, no u petak su se prvi put uključile u izravnu borbu s većim ukrajinskim vojnim jedinicama.

Crnomorska flota za operaciju je postavila 10 tenkovskih desantnih brodova, uključujući šest prebačenih iz Baltičke i Sjeverne flote prije početka neprijateljstava. Svaki može nositi do 25 oklopnih transportera ili do 10 glavnih borbenih tenkova, a može iskrcati snage izravno na nepripremljenu plažu. Udaljenost od Mariupolja do koncentracije ruskih snaga na teritoriju pod ruskom kontrolom relativno je kratka, reda veličine 75-100 nautičkih milja, što povećava mogućnost višestrukog iskrcavanja do platoa ako bude potrebno tijekom sljedećih nekoliko dana.

Ukrajina je u četvrtak službeno zatražila od vlade Turske da zatvori Bospor za ratne brodove ruske mornarice zbog neprijateljstava koja su u tijeku. Prema Montreux konvenciji, Turska upravlja plovnim putem i može ga zatvoriti za borce u vrijeme rata. No unatoč tome, u petak je tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako je odlučilo da mu Konvencija ne dopušta zatvaranje Bospor za ruska plovila koja se vraćaju u svoje matične luke – samo da bi ga zatvorila za plovila koja odlaze za Mediteran. To bi omogućilo svim ruskim ratnim brodovima iz Sebastopolja da prođu natrag kroz tjesnac u Crno more, čime bi se zapravo poništilo bilo kakvo formalno zatvaranje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Ruska vojska ispalila rakete na dva strana broda koja su bila na sidrištu
Ruska mornarica pobila ukrajinske graničare na Zmijskom otoku: “J… se!” bila je njihova zadnja poruka