1 min. čitanja

Rusi vraćaju svoj jedini nosač zrakoplova u službu

Rusi vraćaju svoj jedini nosač zrakoplova u službu
Foto: Wikimedia

Ruski nosač zrakoplova admiral Kuznetsov mogao bi se vratiti u službu ruske mornarice krajem 2024. godine. Nosač je već šest godina na remontu, piše ruska novinska agencija TASS.

Neimenovani vojni izvor osvrnuo se na najnoviji plan prema kojem bi testovi na moru trebali početi sljedećeg proljeća, nakon čega bi uslijedila nova ispitivanja u jesen 2024. godine.

Produljit će mu vijek za 20 godina?

- Ako brod prođe testove besprijekorno, može biti prebačen u mornaricu krajem 2024. Ako nešto pođe po zlu tijekom testiranja, proces će neizbježno biti odgođen za 2025.

Prema njegovim riječima, nosač zrakoplova je već šest godina na remontu u brodogradilištu, a do kašnjenja dolazi zbog odgađanja isporuka tvrtki uključenih u projekt, dok i ruska mornarica stalno prilagođava svoje zahtjeve.

Prema njegovim riječima, po završetku popravaka i nadogradnji, vijek trajanja nosača zrakoplova produljit će se za 20 godina.

Foto: Youtube / Screenshot

Brod srama

U prosincu 2019. najmanje je jedan vojnik poginuo, a 12 osoba je ozlijeđeno u požaru na brodu. Prošle godine pretrpio je štetu tijekom popravaka kada je potonuo plutajući dok koji ga je držao, a dizalica se srušila na njegovu palubu.

Nosač je postao poznat u Velikoj Britaniji 2017. kada ga je tadašnji ministar obrane Michael Fallon nazvao "brodom srama" jer je prolazeći kroz vode blizu engleske obale izbacivao crni dim.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.