Rusi potopili jedan, a oštetili dva trgovačka broda u Crnom moru

Tri broda pod panamskom zastavom pogođena su ruskim projektilima od početka ruske agresije na Ukrajinu. Jedan od njih je potonuo, a dva broda su oštećena, rekao je Noriel Araúz iz Panamske pomorske uprave. Do sada nitko nije ozlijeđen, piše Zeit online.

Potopljeni brod je trgovački brod Helt . Ostali pogođeni brodovi su Lord Nelson i Namura Queen. Potonji pripada japanskoj tvrtki, a njime upravlja tvrtka na Filipinima.

– Ruska mornarica ​​trenutno sprječava 200 do 300 brodova različitih nacija da “napuste Crno more – rekao je Noriel Araúz. Zbog toga je blokirano deset brodova koji plove pod panamskom zastavom s ukupno oko 150 članova posade . Većina brodova prevozi žito.

Panama je već izvijestila o napadu na brod u Crnom moru 25. veljače – dan nakon početka ruske agresije u Ukrajini .

– Panamski brodovi u ukrajinskim lukama ili u tranzitu kroz to područje moraju pokazati iznimnu budnost i povećati sigurnosne uvjete na brodu kako bi zaštitili brod i posadu –  poručili su iz Pomorske uprave.

Ukrajinski glavni stožer također izvještava o ruskoj blokadi brodova u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora. Diljem svijeta oko 8.000 brodova vijori panamsku zastavu. Ova zemlja tako ima najveći registar trgovačkih brodova na svijetu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Više od tisuću pomoraca je direktno ugroženo u Crnom moru
Ruska mornarica uspostavila blokadu ukrajinske obale Crnog mora
VIDEO U Crnom moru raketiran civilni teretni brod – Poginuo pomorac
FOTO Ruska vojska ispalila rakete na dva strana broda koja su bila na sidrištu