3 min. čitanja

Rumunji iz riječke rafinerije otišli kući bez plaće, poslodavac im dužan 700.000 eura!

Rumunji iz riječke rafinerije otišli kući bez plaće, poslodavac im dužan 700.000 eura!
Foto: Youtube / Screenshot

RIJEKA - Radnici rumunjske tvrtke IGW, njih pedesetak, koji su zbog neisplaćenih plaća krajem prošlog i početkom ovog mjeseca prosvjedovali ispred Rafinerije nafte Rijeka, na riječkom Korzu i ispred upravne zgrade Ine u Zagrebu, više nisu angažirani na izgradnji četiri milijarde kuna vrijednog postrojenja za obradu teških ostataka nafte u riječkoj rafineriji, a prije nekoliko dana su otputovali kućama u Rumunjsku.

Potvrđeno je to iz Ine, iz koje nisu željeli komentirati cijeli slučaj, ponavljajući prethodno izneseni stav da je riječ o problematici koju treba rješavati talijanska tvrtka Kinetic Technologies (KT), glavni izvođač projekta, koji je kao podizvođača angažirao austrijsku Christof grupu za koju su, preko agencije za zapošljavanje IGW, bili angažirani rumunjski radnici.

Prema riječima samih radnika, poslodavac im je ostao dužan ukupno oko 700 tisuća eura.

Hoće li dobiti zasluženi novac?

Iako su otišli kućama bez isplaćenih plaća još od kolovoza ove godine, ipak postoji mogućnost da dobiju svoj zasluženi novac, rekao je u telefonskom razgovoru za Novi list Marko Hrstić, riječki odvjetnik koji zastupa rumunjsku agenciju za zapošljavanje IGW.

– U ugovorima potpisanim s podizvođačem pronašli smo stavku prema kojoj je KT dužan podmiriti potraživanja tvrtki koje je angažirao podizvođač, ako on to ne učini. Razgovaramo s KT-om i vjerujem da će potraživanja biti naplaćena, te da će i radnicima iz Rumunjske biti isplaćene zaostale plaće. Oni su prije nekoliko dana otišli iz Rijeke u Rumunjsku i više nisu angažirani na poslovima u Rafineriji nafte Rijeka, rekao je Hrstić.

Isto je prije desetak dana ustvrdio vlasnik IGW-a Giuseppe Basile, napominjući kako se potraživanja mogu naplatiti i putem bankovnih garancija koje je Christof grupa morala predati prilikom sklapanja ugovora s KT-om, a koja služe upravo u tu svrhu, naplate bilo kakvih potraživanja zbog neispunjenih obaveza.

Zašto je došlo do problema s isplatom?

Do problema s isplatom plaća rumunjskim radnicima došlo je zbog financijskih poteškoća jednog od glavnih podizvođača na projektu Christof Industries Global, sa sjedištem u Grazu, a koje su se odrazile na tvrtku kćer unutar grupacije JCR Christof Services Srl, sa sjedištem u Rumunjskoj, koja je pak preko agencije za zapošljavanje IGW angažirala radnu snagu, piše Novi list.

IGW je, prema ranijim tvrdnjama odvjetnika Hrstića, iz vlastitih sredstava isplatio dio potraživanja radnika, no s obzirom na to da rumunjska podružnica austrijske grupacije mjesecima nije podmirivala svoje obaveze prema agenciji, IGW je došao na rub bankrota i više nije bio u mogućnosti isplaćivati plaće.

Zbog toga su, putem odvjetnika Hrstića, zatražili da Ina i KT osiguraju isplatu nenaplaćenih potraživanja od Christof grupe, po principu takozvane “chain liability”, odnosno “lančane odgovornosti” za isplatu, a radnici iz Rumunjske su, sve do kraja prošlog mjeseca, unatoč neisplaćenim plaćama, obavljali svoje poslove na izgradnji novog postrojenja u riječkoj rafineriji.

Radnici iz Rumunjske i odvjetnik koji zastupa tvrtku za koju rade upozoravali su da bi zbog ove situacije mogao kasniti cijeli projekt izgradnje više milijardi kuna vrijednog postrojenja koje bi trebalo osigurati dugoročno isplativo poslovanje jedine preostale Inine rafinerije, a trebalo bi biti pušteno u pogon za dvije godine.

Marinko Glavan

PROČITAJTE JOŠ:

Rumunjski radnici prosvjeduju na ulazu u riječku Rafineriju - Neisplaćene su im dvije plaće
Oko 50 radnika iz Rumunjske koji na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka rade temeljem ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International, za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, u ponedjeljak su prosvjedovali zbog neisplate dvije posljednje plaće. Iz INA-e su nave…


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.