1 min. čitanja

Rumunjska morska granica nedaleko od ratne zone ulazi u Schengen

Rumunjska morska granica nedaleko od ratne zone ulazi u Schengen
Foto:Pexels

Od ožujka 2024. godine rumunjska zračna i morska granica postaju dio schengenskog prostora objavilo je rumunjsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Postignutim dogovorom s kolegama iz Austrije i Bugarske Rumunji tako barem zračnim i morskim dijelom ulaze u Schengen, piše Romania Insider. Ne bi to možda bila ni toliko zanimljiva vijest da se Rumunjska obala ne nalazi na krvavim ratom zahvaćenim Crnim morem. Rumunjska usto graniči s Ukrajinom i to baš na tom "morskom dijelu".

Foto:Google Maps

- Od idućeg ožujka Rumunjska će uživati sve benefite koje sa sobom donosi zračna i morska pripadnost Schengenu. Ostvaruje se san na kojem smo radili 13 godina - poručio je rumunjski premijer Marcel Ciolacu, dodavši kako će ovime i najveća rumunjska luka na Crnom moru Constanta dobiti na dodatnoj važnosti.

Pregovori o kopnenom Scengenu se nastavljuju, a ostaje za vidjeti kako će funkcionirati ovo potpuno približavanje morskog Schengena nekom ozbiljnom ratnom sukobu, u ovom slučaju naravno rusko-ukrajinskom. I hoće li to za Rumunjsku zaista biti toliki benefit kakav očekuju.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.