3 min. čitanja

FOTO Ronioci u velikoj akciji kod Molunta iz mora izvukli 19 kubika otpada!

FOTO Ronioci u velikoj akciji kod Molunta iz mora izvukli 19 kubika otpada!
Foto: Damir Zurub

MOLUNAT - Ronilački klub Roniti se mora s partnerima uspješno su uz domaćina akcije DC Sea Star Diving realizirao 31. ekološku akciju Think Green u Moluntu (na krajnjem jugu Republike Hrvatske).

U dvodnevnoj akciji ronioci su očistili uvalu Molunat i obližnji otok Supetrić (Mali škoj), a iz mora su izvadili više od 19 kubika raznovrsnog otpada. Podmorje je bilo prepuno plastičnih i staklenih boca, starih ležaljki i stolica, automobilskih i kamionskih guma te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija, među kojima i jedan brodski motor, koje neodgovorni pojedinci bace u more, a morske struje donesu u uvalu.

Foto: Damir Zurub

Nakon ove akcije, podmorje koje su ronioci čistili ponovo je pregledano, a lokalni sudionici zadovoljno su konstatirali da je Think Green očistio Molunat.

Službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika RK Roniti se mora, DC Sea Star Diving-a te direktora TZ Konavle, Frana Herendija koji je istaknuo da nije samo bitno izvaditi smeće iz mora, već da je podjednako bitno i još bitnije kroz to kod ljudi osvijestiti da prestanu bacati to smeće u more.

Foto: Damir Zurub

- Svaka vaša akcija koja se radi pridonosi tome da sve više osvješćujemo činjenicu da smo sve ovo posudili i da moramo ostaviti onima koji dolaze iza nas da i oni mogu uživati u ljepotama Hrvatskog podmorja - dodao je Frano.

Kako bi se napravilo još nešto korisno za naš planet, u suradnji s udrugom Maritimo Recycling iz Dubrovnika, izradile su se zahvalnice od plastičnih čepova, a za svaku zahvalnicu iskorišteno je 30 komada čepova.

Akcija je održana u partnerstvu s brojnim partnerima, a medijski je pokrivaju SCUBAlife, ScubaSkener te Morski.hr.

Foto: Damir Zurub

U 31. izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 119 ljudi. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, PIK Mornar iz Splita, ERK Leut Blace, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo, RK Mostar, Zlayart iz Bosne i Hercegovine te RK Amfora Beograd iz Srbije, kao i lokalno stanovništo koje je akciju podržalo u vidu smještaja i brodova za vrijeme trajanja akcije.

Inače, prošle je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je iz našeg mora, rijeka i jezera izvađeno više od 33 tone otpada, a ronilački klub Roniti se mora zbog toga je ove godine dobitnik nagrade Ponos Hrvatske pa svoju tradiciju nastavlja i u ovoj godini s novim izazovima i na novim lokacijama.

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.