2 min. čitanja

Ronioci osnovnoškolcima dočaravali čaroliju mora i morskih stanovnika

Ronioci osnovnoškolcima dočaravali čaroliju mora i morskih stanovnika
Foto: Emisija More

SALI - Članovi Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja gostovali su, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, u Osnovnoj školi Petar Lorini u Salima, na Dugom otoku. Razgovaralo se o moru, ronjenju, ekologiji, biologiji, a osim teoretskog, predavači i učenici su odradili i praktični dio u saljskom portu.

Ovi zaljubljenici u morske dubine i jedinstveni morski svijet, uvjereni su da se ekološka stajališta i odgovoran odnos prema moru najlakše šire podukom djece, od vrtićke do srednjoškolske dobi. Ovoga puta o ronjenju su slušali učenici viših razreda osnovne škole.

- Danas ćemo vam kolega Alen i ja pričati o ronjenju. Osim toga, donijeli smo vam i žive primjerke puževa koje smo jučer ulovili baš za vas - započeo je Đani Iglić, ronilac, predsjednik RK Sv. Roko, Bibinje.

Naravno, puževe će vratiti u more, no prije toga, valja se upoznati s tajnama ronjenja.

- Imamo mokra i suha odijela. Kad vi obučete ronilačko odijelo, jedan sloj mora, mali sloj mora uđe između vašeg tijela i odijela i on se zagrije na tjelesnu temperaturu. Onda vam to odijelo određeno vrijeme osigurava da vam bude toplo - objasnio je Đani.

Zimi se nose deblja mokra ili suha odijela, a ta su baš atraktivna za prezentacije. Nije tu kraj čudima.

- Tu ima nekoliko vrsta puževa. Ovo su grančice na kojima su hidrozoe, to su organizmi kojima se ti puževi hrane, vidjet ćete i nekakve kao spiralice položene, radi se o jajašcima tih puževa koja su oni položili radi dalje reprodukcije - objasnio je Alen Petani, amaterski malakolog, RK Sv. Roko, Bibinje.

Iako su ova djeca rođena i odrasla uz more, ono za njih još uvijek ima tajni.

Cilj je upoznati djecu s morem

Stiglo je vrijeme da se nježna bića vrate u svoje prirodno stanište. Na putu prema portu pridružili su se i oni mlađi, koji su već bili doma na ručku.

- Cilj ovakvih predavanja je da se djeca upoznaju s onim što mogu vidjeti u moru. Tako da je ovo nekakva prilika da ih upoznamo s prirodom, sa svijetom koji postoji tu kod nas i da ih zainteresiramo za takvu nekakvu granu biologije i nekakvu znatiželju i nekakvu strast za proučavanjem i istraživanjem - kazao je Petani.

Tako će se možda za koju godinu neki od ovih malih Saljana odlučiti baviti poslom kojim će pomoći da se u našem moru sačuva ono što još imamo. Zasad im je jasno da je posvuda previše smeća.

- Nije dobro zato što možemo oštetiti životinje, na primjer s limenkama se mogu ogrebati i onda umrijeti - rekao je Benjamin.

- Smeće dolazi zato što kako vjetar puše tako sve smeće koje iz brodova ispadne ode tamo. Zato što ih nije briga hoće li neka morska životinja preživjeti - dodao je Maks.

- Najvažnije je zapravo preko njih utjecati na sredinu u kojoj žive, bilo da ih podučavamo samom ronjenju i potrebi za očuvanjem ovog našeg podmorja, ekologijom, potrebom čišćenja podmorja, svog tog otpada i to je po nama zapravo najbolji način da se ciljevi koje mi želimo postići nakon nekog vremena vide rezultati u društvu - rekao je Iglić u emisiji More.

Fotografije poput ove koju su darovali školi pokazuju i odraslima s kakvim sve čarobnim stvorenjima dijele svoje lučice i morsko prostranstvo oko njih.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.