1 min. čitanja

Ronioci o tragediji na Korčuli: Špilja Zaklopatica je naopasnija, ne ulazi se bez boca i konopa!

Ronioci o tragediji na Korčuli: Špilja Zaklopatica je naopasnija, ne ulazi se bez boca i konopa!
Foto: HTZ

VELA LUKA – Prije dva dana Korčulane je šokirala vijest o 46-godišnjem francuskom državljaninu, koji je oko 16 sati ronio na dah u uvali Zaklopatica na zapadnom dijelu otoka, pokušavajući zaroniti u špilju koja se nalazi na dubini oko 30 metara, kako stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Novinari Dubrovačkog vjesnika raspitali su se se kod lokalnih ronilaca i ribara o kojoj je špilji riječ, a svi su im rekli isto, špilja Zaklopatica, ona je najopasnija!

Divlje uvale na tom području, okrenute prema otvorenom moru, odnosno Italiji, pune su morskih špilja, kažu lokalni ronioci, ali neke od njih je jako teško pronaći pod morem. Pogotovo špilju Zaklopatica u kojoj je nastradao Francuz. Jedan je ronilac pretraživao špilju nekoliko puta, no prilikom svakog zarona je ponovno traži i jedva pronalazi. Kako je onda Francuz pronašao špilju?

– To znači da je Francuzu neka budala rekla za tu opasnu špilju, sad ga nosi na duši – zaključio je tužno jedan lokalni ronilac.

Špilja Zaklopatica duboka je 22 metra, a od sedmog metra je vertikalna nakon čega se ulazi u prvu od ukupno tri komore. Dodatni problem je što je špilja tamna i puna sedimenta koji, kad se rasprši, dodatno smanjuje vidljivost, ima mnogo uskih prolaza i jako je komplicirano roniti u takvom okruženju.

– U takvu se špilju ne ulazi ako nemaš obuku za špiljsko ronjenje, u takvu se špilju ulazi s potrebnim znanjem i iskustvom, isključivo s bocama, privezani na konop – priča rionilac.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.