1 min. čitanja

Ronioci kod otočića Sveti Andrija: Sve je obraslo sluzavom travom, ne znamo što je!

Ronioci kod otočića Sveti Andrija: Sve je obraslo sluzavom travom, ne znamo što je!
Photo: Facebook video/Screenshot

DUBROVNIK – Klimatske promjene sve brže mijenjaju strukturu biljnog i životinjskog svijeta u Jadranu. To su željeli dokazati i dubrovački ronioci David Miše i Nikša Ivančević koji su na podmorskoj padini otočića Sveti Andrija, na 30 m dubine snimili biljne nakupine koje do tad nisu viđali u toj količini. Snimili su i kratak video, pa ga objavili na Facebook stranici posvećenoj inicijativi zaštite flore i faune tog otočića i podmorja: Zaštitimo otok Sv. Andrija, Dubrovnik.

Odgovor smo potražili u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a dr. Ante Žuljević smiruje i kaže kako ne bi trebali strahovati:

“Vjerojatno se radi o mikroskopskim, jednostaničnim kolonijalnim algama. Vrstu je teško ovako odrediti. Ovakve nakupine česte su tijekom toplijeg dijela godine, pogotovo ako nema jačeg hidrodinamizma. Vjerojatno se radi o zavičajnim vrstama, kao što sam napomenuo, bez uzorka i mikroskopske analize ne možemo biti potpuno sigurni. Mišljenja sam da će s prvim jačim jugom sve nestati i da nema straha da bi trenutna situacija mogla ugroziti podmorje otočića.”, kazao je dr. Žuljević.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.