2 min. čitanja

RONIMO ZA ČISTI JADRAN Očišćeno podmorje u Parku prirode Lastovsko otočje

RONIMO ZA ČISTI JADRAN Očišćeno podmorje u Parku prirode Lastovsko otočje
Foto: Hrvatski crveni križ

LASTOVO - Ovog je vikenda u Parku prirode Lastovsko otočje održana druga ovogodišnja ekološka akcija čišćenja podmorja u okviru projekta Hrvatskog Crvenog križa "Ronimo za čisti Jadran".

Prva ovogodišnja akcija bila je u NP Brijuni krajem svibnja, a druga je održana ovog vikenda u Parku prirode Lastovsko otočje uz sudjelovanje ronioca iz više klubova, volontere i zaposlenike HCK i PP Lastovsko otočje.

 - U suradnji s Parkom prirode Lastovsko otočje i uz pomoć ronioca iz RK ADRIATICRO Zagreb, REK HVIDR-a Split, RK ZENTA Split, REK WLAY Zagvozd i RK BUK Banja Luka danas smo čistili podmorje uvala Zaklopatica i Korita, a s velikim zadovoljstvom možemo reći da je iz našeg iskustva ovo bila jedna od ljepših, iz razloga što – nije bilo puno smeća s obzirom na ono što smo navikli, što govori da nautičari i gosti uglavnom poštuju pravila, a i čuvari dobro rade na prevenciji - poručuju organizatori.

Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe HCK predstavila je sam projekt koji je ušao u drugu godinu:

 - Projekt „Ronimo za čisti Jadran“ započeo je 2023. godine i do sad je obuhvatio eko akcije čišćenja podmorja na tri lokacije: NP Brijuni, NP Kornati i PP Telaščica. Cilj projekta je kroz organiziranje ekoloških akcija za prikupljanje otpada  s morskog dna doprinjeti uklanjanju i zbrinjavanju morskog otpada te povezivanje i umrežavanje roniolačkih klubova/centara, djelatnika nacionalnih parkova i parkova prirode, te lokalnog stanovništva kako bi se osigurala održivost eko akcija i podigla razina odgovornosti za zaštitu okoliša.

 U lastovskom dijelu akcije ovog vikenda je sudjelovalo 25 ronioca i volontera, a pridružilo se i nekoliko lokalnih stanovnika, a kao što je naglasila jedna od organizatorica – najsretniji su bili što je smeća bilo puno manje nego inače.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.