Ronilački tečaj za učenike Pomorske škole Zadar

ZADAR - Ove godine tečaj će polaziti pet učenika, ali tendencija je da s godinama taj broj bude veći. Tečaj će za učenike biti potpuno besplatan.

Pomorska škola Zadar pilot projektom obuke svojih učenika za ronjenje ponovno iskače iz uobičajenih okvira. U tome im se pridružio Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja, čiji će ronioci voditi tečaj ronjenja za buduće pomorce.

Zamisao o tečaju ronjenja za učenike Pomorske škole Zadar rodila se još u vrijeme pokojnog ravnatelja Svetka Perkovića, koji je bio poznat po uvođenju inovativnih programa u nastavu. Cijeli projekt dodatno je usporila pandemija, da bi potporu dao novi ravnatelj Marin Perinić. Tečaj će za učenike biti potpuno besplatan.

- Pet učenika bi trebalo biti ove godine, s time da je tendencija da se taj broj digne i da svake godine više ljudi završi taj ronilački tečaj i oni će dobiti brevet koji vrijedi u cijelom svijetu - navodi Đani Iglić iz bibinjskog Svetog Roka.

Neće biti jednostavno odabrati prvu petoricu - svakako će biti važan uspjeh u školi, izvannastavne aktivnosti te psihofiziča spremnost.

- Najprije ćemo učenike upoznati s poviješću ronjenja, nakon čega ćemo vjerojatno napraviti i nekakav kviz i onda odabrati petoricu najboljih koji se već možda malo i razumiju u ronjenje i koji su više ekološki osviješteni - ističe profesor Antonio Zubčić.

Iako u komercijalnim ronilačkim centrima tečaj traje znatno kraće - u ovom slučaju je predviđeno kroz travanj proći teorijski, a u svibnju i praktični dio sa što više zarona u bazenu. Ukupno bi tečaj trajao između dva-tri tjedna i mjesec dana.

Za ovu školsku godinu vjerojatno je kasno za realizaciju ideje da se u sklopu plovidbene prakse na školskom brodu Kraljica mora održi i završnica tečaja ronjenja, piše HRT.

- Naši učenici kad dobiju taj brevet, moći će raditi na svojim brodovima kao ronioci ili ako danas-sutra završe na jahtama zasigurno će njihovu kapetanu biti plus ako ima nekoga s položenim R1 ili R2 na svom brodu da ne mora zvati službu s kraja u slučaju da se nešto dogodi - govori Zubčić.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Učenici ‘ćakulali o moru’ s kapetanom Žarkom Buljevićem
U Pomorskoj školi Split održano je gostovanje kapetana Žarka Buljevića povodom obljetnice prelaska Arktičkog oceana LNG tankerom s opasnim teretom ukapljenog plina. Kapetan Žarko Buljević ispisao je stranice pomorske povijesti kao prvi kapetan na svijetu koji je LNG tankerom s teretom ukapl…