Roditelji prvopričesnika u problemu - za 14. svibnja već sada nema mjesta u restoranima

SPLIT - Brojni roditelji prvopričesnika Splitsko-makarske nadbiskupije ne uspijevaju pronaći slobodno mjesto u nekom od restorana za obilježavanje jednog od najznačajnijih dana u životu djeteta iz kršćanske obitelji. Datum određuju župnici, a zašto je odabir kod mnogih pao upravo na drugu nedjelju u svibnju, nije poznato.

U brojnim župama podjela sakramenta prve svete pričesti ove je godine zakazana za 14. svibnja što je prouzrokovalo probleme roditeljima koji planiraju prigodnu proslavu za rodbinu, prijatelje i ostale uzvanike. Deseci su prvopričesnika u svakoj od župa, a broj je adekvatnih restorana za takve svečanosti naprosto - nedostatan.

- Četvrti je siječnja, a nema slobodnog restorana za 14. svibnja - požalio se jedan od roditelja. Njegova će se kći prvi put pričestiti upravo na potonji datum. Tvrdi kako je restorane redom nazivao, ali kako nije uspio niti jedan rezervirati - ni u Splitu, ali ni u okolici.

- Ora - pričest, Duje - pričest, Arkada - pričest, Zona - pričest. Krenuo sam dalje; Antoničin mlin - pričest, Radmanove mlinice - pričest. Zatim sam otišao još dalje; Gola brda u Čaporicama - pričest, Dolina mira u Vojniću Sinjskom - pričest, Škopljanci - pričest… - nabrojao je Splićanin.

Dr. sc. Silvana Burilović Crnov, voditeljica Informativnog odjela Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, istaknula je kako termine podjele ovoga sakramenta definiraju župnici.

- Župnici obavljaju prvu svetu pričest pa onda i određuju datum, za razliku od sakramenta krizme za koju šalju prijedloge datuma u nadbiskupiju, oko kojih se moramo usuglasiti jer iziskuju dolazak nadbiskupa i njegovih delegata. Uobičajeno je, međutim, da su prve pričesti prvu, drugu ili treću nedjelju u svibnju - pojasnila je za Dalmatinski portal.

Nema, dakle, posebnog razloga iz kojeg je odabir kod mnogih 'pao' upravo na drugu nedjelju u svibnju. Budući da se poklapa s Majčinim danom, Burilović Crnov tek nagađa da se ta činjenica možda župnicima učinila zgodnom.

Iz Doline mira, obiteljskog restorana u Vojniću Sinjskom u kojem feštaju kako Sinjani tako i Splićani te stanovnici okolnih mjesta, otkrili su kako su im pojedini datumi u ovoj godini rezervirani još od prošle. Preostalo je jako malo slobodnih u razdoblju već od Uskrsa pa do konca lipnja. Naglasili su i kako situacija u kojoj su se roditelji prvopričesnika našli nije nova, već da se ponavlja iz godine u godinu.

- U puno mjesta u Dalmatinskoj zagori više-manje svake godine prva nedjelja u svibnju rezervirana je za krizmu, a druga za prvu pričest. Konkretno, u naš se restoran niz obitelji kontinuirano vraća, kod nas slave sve sakramente sve svoje djece - od krštenja, preko prve pričesti, pa do krizme - stoga se neki od njih najave i dvije godine unaprijed - opisali su.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Michelinovi inspektori krenuli u “kontrolu” hrvatskih restorana | | Morski HR
Čak deset hrvatskih restorana može se pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom, prestižnim gastronomskim priznanjem, zahvaljujući kojem za njih zna cijeli gastro svijet. Michelinovi inspektori ponovno su