3 min. čitanja

Rivu u Obrovcu otvorilo 2008. Kalmetino ministarstvo, rekli su: "Od sad nema strahova od poplava"

Rivu u Obrovcu otvorilo 2008. Kalmetino ministarstvo, rekli su: "Od sad nema strahova od poplava"
Foto: ZŽ / MMPI / Grad Obrovac

OBROVAC - Riva u Obrovcu, koju je danas u potpunosti poplavila nabujala rijeka Zrmanja, svečano je, nakon potpune obnove, otvorena prije 15 godina. Obnovljenu rivu otvorio je tadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmetam, a njegov stranački suradnik te tada i sada gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan je slavodobitno izjavio da njegovi sugrađani mogu biti sigurni.

Te 2008. godine uređeno je oko 300 metara obale uz rijeku Zrmanju, a osim što je riva popločana bijelim kamenom, obnovljena je i cijela infrastruktura. U arhivi Ministarstva mora stoji da je tada "riješen problem odvodnje, vode i struje, tako da svi brodovi od sada mogu računati na priključke kao i u svakoj modernoj marini".

U obnovu obrovačke rive uloženo je oko 25 milijuna kuna, a osim Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, novac su uložile Hrvatske vode, HEP i Grad Obrovac.

"Riječ je o najvećem ulaganju u Obrovac od kada je samostalne hrvatske države", ponosno su govorili HDZ-ovci u prvom redu do Kalmete.

- Sada je obrovačka riva zaštićena od poplava i svih drugih rizika. Još do prije dvije godine nabujala Zrmanja jpoplavljivala obalu i uništavala imovinu uz obalu. Sada više tih strahova nema - rekao je pri otvaranju rive 2008. godine tada još svježi, a sada već veteranski HDZ-ov gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan.  

Petnaest godina poslije, u Obrovcu se više sati prekasno postavljaju dodatne brane za obranu od poplave. Kako stoji na stranicama Zadarske županije, Zrmanja je u Obrovcu dosegnula povijesno najveći vodostaj od 302 centimetra, a najveći dosad zabilježeni bio je čak 39 centimetara niži (263 cm). Na terenu su sve raspoložive snage sustava civilne zaštite.

Selo gori, a baba se češlja

Pri izgradnji ovakvih infrastrukturnih projekata, uzimaju se u obzir stoljetni periodi, no ovaj nije izdržao niti 15 godina.

- Od kad smo projektirali rivu, ovo je prvi put da je voda prešla preko obrambenog zida. Vodostaj je jučer u podne bio 122 cm, da bi se u 19.15 sati podigao na 268. U tom periodu se u jednom satu podignuo za 146 cm, što je nemoguće braniti – kazala je direktorica Vodno gospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana „Hrvatskih voda“ Irina Putica.

Obrovački gradonačelnik pak danas iznenađen i čudom se čudi ovolikoj navali vode:

- Nitko to nije mogao predvidjeti - uvjerava dr. Ante Župan i dodaje:

- Kad smo gradili zaštitu od poplave, uzeli smo u obzir vodostaje unatrag sto godina. I u tom projektu je barijera još malo podignuta. A ovaj val je u nedjelju iza 19 sati prešao je i nju za čitavih 30 centimetara - ispričao je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OBROVAC POPUT VENECIJE More kod Posedarja i Maslenice zagađeno mazutom iz Zrmanje!
POSEDARJE/MASLENICA - Strašni prizori poplave stižu danas iz Obrovca i Gračaca koji izgledaju poput Venecije. Razmjeri poplave najbolje se vide iz zraka, a snimku je objavio fotoreporter Zadarskog.hr, Luka Gerlanc. Poplava u Obrovcu prouzročila je velike štete na čijoj sanaciji neumorno i strpljiv…
FOTO Pogledajte snimke iz Obrovca, gdje je proglašeno izvanredno stanje
OBROVAC/GRAČAC - Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite s čamcima za eva…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.