2 min. čitanja

Rijetke morske ptice ponovno gnijezde na otoku oslobođenom od grabežljivaca

Rijetke morske ptice ponovno gnijezde na otoku oslobođenom od grabežljivaca
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Na otoku su se razmnožili zečevi pa su uvezene lisice da ih potamane. No, one su veći interes pokazale za morske ptice kojih na peruanskom otoku nakon toga nije bilo oko četiri desetljeća.

Peruanska burnica ronilica sićušna je morska ptica koja više vremena provodi u vodi nego u zraku. U potrazi za ribom, lignjama i krilom, uranja u hladne vode uz zapadnu obalu Južne Amerike na dubinu do 82 metra.

Zbog klimatskih promjena i drugih pritisaka kojima su uzrok ljudi, ova vrsta je danas ugrožena.

Jedna od prijetnji je uništavanje staništa i grabežljivost invazivnih vrsta. Tako su na čileanskom otoku Chañaral, koji je nekoć bio glavno mjesto gniježđenja ove vrste, zečevi i lisice uvelike istisnuli ovu vrstu ptica.

Naime, ljudi su na otok početkom 20. stoljeća uvezli zečeve kako bi nasukanim ribarima omogućili izvor hrane, ali zečevi su brzo preuzeli ptičje jazbine i desetkovali vegetaciju otoka. S ciljem kontrole zečeva, uvezene su lisice, ali činilo se da su više zainteresirane za lov na burnice.

Potom su invazivne vrste ipak uspješno istrijebljene te je 2017. Chañaral proglašen slobodnim od zečeva i lisica. Moglo je početi privlačenje nekadašnjih stanovnika - morskih ptica.

Stručnjaci su za privlačenje koristili zvučne sustave koji reproduciraju zov burnice kako bi privukli odrasle jedinke na gnježđenje. Uskoro su prve ptice dolazile istraživati okolicu, prenosi Mongabay.com.

Godinu i pol nakon početka projekta tim je počeo pronalaziti iskopane jazbine, a u studenom 2022., otprilike tri godine nakon početka projekta, pronašli su i jedno pile - prvo uočeno na otoku u 40 godina.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

UGROŽENE MORSKE PTICE Kaukal i gregula česte su žrtve prilova, ali i štakora | | Morski HR
Kaukal i gregula ugrožene su vrste morskih ptica čijem opstanku prijete prvenstveno štakori, ali i mačke, svjetlosno zagađenje te slučajni ulov. Ovi inače ne baš idealni roditelji na kopnu su
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.