2 min. čitanja

RIJETKE FOTOGRAFIJE NUKLEARNE PODMORNICE Amerikanci Kinezima ispred nosa dovukli moćno oružje

RIJETKE FOTOGRAFIJE NUKLEARNE PODMORNICE Amerikanci Kinezima ispred nosa dovukli moćno oružje
Foto: Američka ratna mornarica

GUAM – Američka nuklearna podmornica USS Nevada, jedno od najmoćnijih oružja u arsenalu američke mornarice tijekom vikenda je uplovila u luku u Guam, šaljući tako poruku saveznicima ali i protivnicima, usred rastućih napetosti u Indo-Pacifiku.

Podmornica na nuklearni pogon klase Ohio koja nosi 20 balističkih projektila Trident i desetke nuklearnih bojevih glava, povukla se u subotu u bazu mornarice na teritorij američkog pacifičkog otoka. To je prvi posjet podmornice s balističkim projektilima Guamu od 2016. godine i tek drugi najavljeni posjet od 1980-ih, javlja CNN.

– Posjet luci pridonosi jačanju suradnje između Sjedinjenih Država i saveznika u regiji, pokazuje američku sposobnost, fleksibilnost, spremnost i stalnu predanost Indo-Pacifičkoj regionalnoj sigurnosti i stabilnosti – stoji u priopćenju američke mornarice.

Kretanja 14 nuklearnih podmornica u floti američke mornarice obično su strogo čuvane tajne. Nuklearna energija im omogućuje neprekidno kretanje ispod morske površine mjesecima, a njihova izdržljivost ograničena je samo zalihama potrebnim za opstanak njihove posade koja broji više od 150 mornara.

Američka mornarica tvrdi da podmornice klase Ohio ostaju u prosjeku 77 dana na moru prije nego što provedu oko mjesec dana u luci radi održavanja i nadopune zaliha.

Foto: Američka ratna mornarica

Rijetkost je i da uopće budu fotografirane izvan svojih matičnih luka Bangor, Washington i Kings Bay u Georgiji. Tajnost koja okružuje podmornice s balističkim projektilima čini ih “najvažnijim dijelom nuklearne trijade (tročlana struktura vojnih snaga koja se sastoji od nuklearnih projektila s kopna, podmornica naoružanih nuklearnim projektilom i strateških zrakoplova s ​​nuklearnim bombama i raketama) koja može preživjeti”, što također uključuje balističke projektile bazirane na silosu na kopnu SAD-a i nuklearne bombardere poput B-2 i B-52.

No, s obzirom na napetosti između SAD-a i Kine oko statusa samostalnosti otoka Tajvana i dok Sjeverna Koreja pojačava raketna testiranja, Washington može odaslati poruku svojim podmornicama s balističkim projektilima koju ni Peking ni Pjongjang ne mogu, smatraju analitičari.

– Šalju poruku: Namjerno ili ne, možemo parkirati 100-tinjak nuklearnih bojevih glava na vaš prag, a vi to nećete niti znati niti ćete moći učiniti mnogo po tom pitanju – rekao je Thomas Shugart, bivši kapetan podmornice američke mornarice, a sada analitičar u Centru za novu američku sigurnost.

Sjevernokorejski program balističkih podmornica je u povojima, a kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima je manja od one američke mornarice, a kineske podmornice s balističkim projektilima nemaju sposobnosti američkih, prema analizi stručnjaka iz Centra za strateške i međunarodne studije iz 2021. Kineske podmornice s balističkim projektilima tipa 094 su dva puta glasnije od američkih podmornica i stoga ih je lakše otkriti i nose manje projektila i bojevih glava, tvrde vojni analitičari.

– Ovo raspoređivanje snaga podsjeća nas da nuklearni poredak na moru kada su u pitanju Indo-Pacifička pitanja, iako se radi o nečemu što nije tema javne rasprave, vjerojatno nešto što ćemo vidjeti češće pri razvoju regionalne strateške ravnoteže – kazao je Alessio Patalano s King’s Collegea u Londonu.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.