2 min. čitanja

Rijeka daje bespovratna sredstva svojim poduzetnicima

Rijeka daje bespovratna sredstva svojim poduzetnicima
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori s dijelom riječkih poduzetnika koji su putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih subvencija riječkim poduzetnicima ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih subvencija.

Putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih subvencija riječkim poduzetnicima, Grad Rijeka je u 2022. godini dodijelio ukupno 173 bespovratne subvencije za 150 gospodarskih subjekata, za što je u gradskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna.

Ukupno je po Javnom pozivu pristiglo 417 prijava, od kojih 104 nisu zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti zbog nedostataka u dokumentaciji ili nedopuštenosti dodjele potpore, dok je njih 313 od strane Povjerenstva ocijenjeno prihvatljivim i na temelju ostvarenih bodova uvršteno u rang listu prijavitelja.
Od ukupnog broja prijava koje su zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti, za dodjelu subvencije prihvaćeno je njih 173, podnesenih od strane 150 gospodarskih subjekata.

Mjere po kojima su se ove godine mogle ostvariti subvencije bile su: Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa, Subvencioniranje izgradnje brenda proizvoda i/ili usluga, Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata, Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, Subvencioniranje troškova implementacije industrijskog dizajna, Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme, Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika, Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije te Subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika.

Ovisno o mjeri, poduzetnici su mogli ostvariti bespovratne potpore u visini od 50% do 80% realiziranih troškova.

Također, ove godine je po prvi puta je po prvi puta u Javni poziv, kao pomoć poduzetnicima, uvrštena subvencija troškova ulaganja u tranziciju korištenja energenata u poslovnim procesima, odnosno poslovnoj infrastrukturi na štedljivije i obnovljive izvore energije.

Pored toga, u kriterijima Javnog poziva za ocjenu prijava, uveden je novi kriterij „Energetska učinkovitost ulaganja“ kojim se dodatno bodovala tranzicija korištenja energenata na štedljivije i obnovljive izvore energije.

Prema rezultatima natječaja, ove su godine najveći broj subvencija, njih 67, ostvarili korisnici putem mjere „Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje“ te će im se  dodijeliti subvencije u ukupnom iznosu od 789.135,20 kuna.

Slijedi mjera „Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme“ putem koje će se dodijeliti 47 subvencija u iznosu od 923.086,23 te mjera „Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika“ s 29 subvencija i iznosom od 450.523,60 kuna.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je zadovoljstvo velikim interesom poduzetnika za prijavu na ovaj Javni poziv istaknuvši kako su malo i srednje poduzetništvo kičma razvoja svake sredine pa tako i Rijeke budući da upravo poduzetnici nose više od 90% ukupnog gospodarstva i zapošljavaju najveći broj ljudi. Dodao je kako veseli podatak da broj poduzetnika u Rijeci iz godine u godinu raste te kako je u proračunu Grada Rijeke za iduću godinu osigurano još više sredstava za subvencije poduzetnika, a isto je planirano i u projekcijama proračuna za 2024. i 2025. godinu.

- Siguran sam da će ova bespovratna sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način, da ćete ih uložiti u razvoj vašeg poslovanja, jer u širem kontekstu to je za dobrobit čitavog našeg društva i to putem novih zapošljavanja, ali i povećanja prihoda vaših zaposlenika - istaknuo je gradonačelnik i dotaknuo se nekih od najvažnijih projekata razvoja poduzetničke infrastrukture u godini na izmaku.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.