Rijedak primjerak motora zrakoplova nakon 76 godina na dnu mora ide na restauraciju

RIVANJ/ZADAR – Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru izvukli su zrakoplovni motor Rolls Royce Merlin iz Drugog svjetskog rata, nedavno pronađen kod Rivnja i poslali ga na restauraciju, nakon koje će trajno biti izložen u Prezentacijskom centru podvodne arheologije u Zadru.

Što su to oni pronašli i zašto je jedan zrakoplovni motor toliko važan arheolozima, odgovorio nam je Roko Surić iz Odjela prezentacije podvodne baštine Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

https://www.facebook.com/200489653301624/photos/pcb.4041902269160324/4041900852493799/?type=3&theater

Točna lokacija zrakoplova još uvijek nepoznata

– Glavni razlog spašavanja i dugotrajne restauracije i konzervacije upravo izvađenog zrakoplovnog motora Rolls Royce Merlin je plan da se motor izloži u budućem Prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar koji će svoje mjesto pronaći u zgradi nekadašnje crkve sv. Nikole u Zadru.

Zrakoplov je prema svemu sudeći u more dospio u rujnu 1944. godine. Postoje indicije gdje je zrakoplov pao u more, no njegova točna lokacija još nije definirana. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju će u sklopu Programa Ministarstva Kulture i medija “Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske Županije” uskoro napraviti detaljno arheološko istraživanje podmorja na pretpostavljenoj poziciji. Nije sasvim jasno kako je motor završio u uvali Dobrinka na otoku Rivnju. Vrlo vjerojatno ga je na tu poziciju u nekom trenutku dovukla koća. Stanovnici Rivnja su nam ispričali kako oni za motor u toj uvali znaju već minimalno 50 godina, no pretpostavljali su kako se radi o odbačenom brodskom motoru – priča nam Surić.

Foto: MCPA Zadar

– Ovakav motor bitan je jer je trenutno jedini poznati motor tog tipa koji je pao u borbama u Drugom svjetskom ratu na Jadranu. Nakon detaljnih istraživanja, kad se utvrde sve činjenice moći će se rekonstruirati kompletna priča oko zrakoplova i ta priča mogla bi se predočiti javnosti u budućem prezentacijskom centru.

Čišćenjem obraslina i korozije možda će se otkriti pločice s detaljima zrakoplova, što će dati svojevrsnu potvrdu cijeloj priči.

Foto: MCPA Zadar

Dostupnost i lokacija u plitkom moru doprinjeli su opasnosti da se ovako vrijedan nalaz zauvijek izgubi u krijumčarskim akcijama, jer je poznato da su dijelovi zrakoplova izuzetno traženi u kolekcionarskom svijetu.

Takav scenarij zauvijek bi osiromašio podvodno kulturno bogatstvo Republike Hrvatske, a time bi se ujedno izgubio i važan dio slagalice koja čini priču o Drugom svjetskom ratu na našem prostoru.

Ponukani tom činjenicom, odlučili smo se za akciju izvlačenja, restauriranja i konzerviranja i konačno prezentiranja ovog vrijednog nalaza – završava Surić.

Jurica Gašpar

Foto: MCPA Zadar
Foto: MCPA Zadar

PROČITAJTE JOŠ:

VAŽAN NALAZ KOD RIVNJA Zadarski arheolozi iz mora izvadili motor lovca iz Drugog svjetskog rata