2 min. čitanja

Riba zebrica - Ključni organizam koji može pomoći u otkrivanju tajni ljudskih bolesti

Riba zebrica - Ključni organizam koji može pomoći u otkrivanju tajni ljudskih bolesti
Foto: Pixabay

Znanstvenici u Stockholmu iznijeli su dokaze svog istraživanja u kojemu su otkrili da ribe zebrice mogu biti ključ za otkrivanje tajni ljudskih bolesti.

Uzgajaju srebrenoplave ribice više od 20 godina, vjerujući da su one ključni modelni organizam za medicinska istraživanja.

- Zebricu možete koristiti u svemu. Primjerice, u istraživanju raka možete presaditi stanice raka u zebricu i testirati nove lijekove protiv raka. Možete proučavati rijetke bolesti, bolesti čiji uzrok još nije poznat. Možete se baviti toksikologijom, pa tražiti tvari koje su otrovne i još mnogo toga - rekao je Lars Brautigam, direktor u Institutu Karolinska, prenosi HTV.

Riba zebrica može popraviti oštećeno srce, a nova studija otkriva i kako
Zebrice su čudesna stvorenja. Ne samo da su prozirne, već mogu proizvesti i nove organe. Poznato je otprije da ove ribice mogu regenerirati retinalno tkivo u svojim očima, a nova studija pokazuje kako zebrice mogu “oživjeti” tkivo srca nakon ozljede. - Htjeli smo saznati kako ova mala ribica to radi

U središnjem pogonu za zebrice Instituta Karolinska nalazi se oko 20 tisuća riba.

- Genom zebrice sekvenciran je prije mnogo godina. Fenotip, kako zebrica izgleda, vrlo je sličan pacijentima koji imaju iste mutacije i tada su ljudi shvatili da je gensko okruženje zebrice i pacijenata isto - objašnjava Brautigam, zašto je riba odličan modelni organizam za medicinska istraživanja

Zebrice imaju nekoliko prednosti koje su ih učinile povoljnima za istraživanja.

Razmnožavaju se brzo i u velikom broju.

Također se brzo razvijaju nakon što se izlegu te postaju potpuno sposobne za život i plivaju za oko pet dana.

Ribe su također jeftinije za uzgoj od miševa koji se često koriste u znanstvenim istraživanjima.

Zebrice su prozirne dok su vrlo mlade, a embriji se razvijaju izvan majke, što je idealno za proučavanje ranog razvoja.

- Kratak životni ciklus omogućuje vam izvođenje eksperimenata u vrlo kratkom vremenu jer imate organizam koji se razvija vrlo brzo i koji vam daje priliku proučavati razvoj organa, razvoj mozga ili različite vrste raka u vrlo kratkom vremenu - kaže Brautigam.

Brautigam također kaže da njegov tim testira lijekove protiv raka na ribama koji će, nadamo se, biti korisni pacijentima.

- Uglavnom presađujemo stanice raka u embrije zebrice i zatim testiramo nove lijekove koji će se, nadamo se, koristiti u budućnosti u klinici, a zatim na embrijima zebrice možemo testirati jesu li ti novi lijekovi bolji od postojećih.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.