2 min. čitanja

Red za Panamski kanal u posljednja 24 sata porastao za 13%!

Red za Panamski kanal u posljednja 24 sata porastao za 13%!
Foto: Wikimedia

Broj brodova koji čekaju na tranzit Panamskim kanalom skočio je za 13% u razmaku od samo 24 sata dok rastu drastični prekidi tranzita na plovnom putu pogođenom sušom koji čini 3% cjelokupne globalne pomorske trgovine.

Nakon najsuše zabilježene godine, Uprava Panamskog kanala (AKP) smanjuje i dnevne količine tranzita, kao i izdaje nacrt ograničenja preko kanala, plovnog puta koji zahtijeva 52 milijuna litara slatke vode u prosjeku po tranzitu plovila. Prošlog tjedna najavljena su daljnja značajna smanjenja tranzita zbog kojih će se s vremenom broj putovanja smanjiti na samo 18 dnevno do veljače, u odnosu na maksimalno 40 u normalnim vremenima.

Jutros od 02.30 sati po lokalnom vremenu, 112 brodova čekalo je tranzit kanala, u odnosu na jučerašnjih 99, a oko 22 iznad prosječnih 90 plovila zabilježenih u posljednjih sedam godina. U najgorem trenutku, još u kolovozu ove sušom opterećene godine, kanal je imao više od 160 brodova koji su čekali da prijeđu.

Mnogi brodari i brodovlasnici odlučili su krenuti alternativnim rutama, svjesni kako će kontejnerski brodovi progutati najveći dio ograničenih raspoloživih mjesta u narednim mjesecima.

- Čekati, trošiti ili ploviti oko Južne Amerike? Ovo su teški izbori s kojima se trenutačno suočavaju pošiljatelji koji žele premjestiti robu između SAD-a i Azije - komentirao je Judah Levine, voditelj istraživanja na platformi za online rezervaciju kontejnera Freightos.

Panamski operater suhog rasutog tereta Sagitta Marine upozorio je da bi proces rezervacije slotova AKP-a, koji uvelike pogoduje velikim brodovlasnicima, mogao dovesti do inflatornih pritisaka za potrošače u većem dijelu Amerike.

Neizbježna predstojeća odstupanja plovila imat će inflatorne učinke na cijene hrane i drugih proizvoda koji će najvjerojatnije utjecati na susjedne zemlje Paname.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Prijevoznik platio nevjerojatnih 4 milijuna dolara za prolaz kroz Panamski kanal
Prijevoznik je platio gotovo 4 milijuna dolara da “preskoči red” i dođe na prvo mjesto u zakrčenom plovnom putu Panamskog kanala, što je rekordna cijena dosad plaćena, prenosi gCaptain. Japanska Eneos grupa platila je 3,975 milijuna dolara na dražbi u srijedu kako bi osigurala prolaz kroz kanal, po…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.