RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bojanje jaja u luku ili kapuli

Iz godine u godinu sve je više tehnika bojanja jaja u luku (ili kapuli, ovisno kako ‘ko zove),

Iako sam i sama kuriozna i volim isprobati i druge tehnike, gotovo uvijek sam vjerna starom načinu bojanja jaja u lučini.

Prvenstveno sto sam sigurna da su bojana na zdrav način pa time i sigurna za konzumaciju, a onda i zato sto su mi uistinu najljepša.

Slike iz djetinstva i babe koja je mjesecima skupljala koru od luka, još uvijek su svježa i živa.

Foto: Katija Guljelmović

Postupak je jednostavan

Ono što vam treba je samo malo strpljenja dok listiće raznih biljaka zadržite u bječvi (=čarapi) na jajetu.

Potrebne su vam znači, dosta kore od luka, jaja, bječve, razni listići bilja  i sol. Meni osobno je je najdraži morač, petrusin, bršljan…

Na oprano jaje  stavite listove po izboru, zamotajte u bječvu koju dobro stisnete. Zavežete špagom ili debljim koncem.

Stavite ih kuhati u hladnu vodu s lukom i velikom ožicom soli. Sol spriječava da jaja puknu. Jaja vam moraju biti pokrivena lučinom i s gornje i s donje strane.

Kad provri, odma smanjite kuhanje na tiho i kuhajte 20 min do po ure.

Najbolje ih  je ostaviti tijekom noći da jače prime boju.

Poslužite ih na uskrsnom stolu za doručak ili ih iskoristite u igri s djecom za tuckanje ili igru sa kovanicama kako smo se i mi igrali u naša doba!

Foto: Katija Guljelmović

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača | | Morski HR
Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači. Još jedan Uskrs. Još jedan najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Još jedanput sjećanja na