3 min. čitanja

RECEPT ZA NEVOLJE Par javno izgrđen zbog približavanja ugroženoj vrsti

RECEPT ZA NEVOLJE Par javno izgrđen zbog približavanja ugroženoj vrsti
Foto: NOAA / Unsplash

HAVAJI - Havajski dužnosnici objavili su fotografije para koji stoji preblizu ugroženoj havajskoj morskoj medvjedici kao primjer onoga što ne treba činiti.

Na nizu fotografija vidi se par kako stoji pored ugrožene havajske medvjedice koja leži na pijesku državnog parka Kaena Point na Havajima. Fotografiraju se s tuljanom, dok druge fotografije prikazuju puštenog psa kako trči u blizini.

Havajski Odjel za zemljište i prirodne resurse objavio je fotografije para kao primjer što ne treba raditi u blizini medvjedica, kritično ugrožene vrste. Anonimni dojavljivač poslao im fotografije putem agencijske aplikacije za dojave prošle srijede.

Postupci para, zajedno s prisutnošću njihova psa, "recept su za nevolje, osobito oko divlje medvjedice", navelala je agencija u osuđujućem priopćenju.

U divljini je preostalo samo oko 1570 havajskih medvjedica te se ova vrsta smatra jednom od najugroženijih tuljana na svijetu, prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA).

Životinje su zaštićene prema Zakonu o ugroženim vrstama, a uznemiravanje tuljana može dovesti do novčanih kazni, uhićenja, pa čak i zatvora.

Dvojica muškaraca uhićena su i optužena 2017. godine nakon što su uznemiravali medvjedicu u Mauiju. Godinu dana ranije, jedan je muškarac uhićen i kasnije osuđen na četiri godine zatvora nakon što je na viralnom videu snimljen kako udara skotnu medvjedicu u Kauaiju.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zatvorili plažu kako bi zaštitili medvjedicu i njeno mladunče
Na plaži Kaimana na Havajima, podignuta je privremena ograda radi zaštite mladunčeta tuljana za vrijeme boravka uz majku, a ljudi se potiču da koriste druga područja za rekreaciju. Tuljanice mogu biti vrlo zaštitnički nastrojene prema svojim mladuncima, a u prošlosti se dogodilo da su ugri…
Državna agencija suočit će se sa sudom zbog neuspjeha u zaštiti ugroženih vrsta
Dvije vladine agencije i industrija komercijalnog ribolova bit će pozvani na sud zbog propusta da zaustave ugibanje zaštićenih morskih ptica, dupina i morskih lavova koji su završili u ribarskim mrežama. U središtu slučaja kojeg je preuzela Inicijativa za zakon o okolišu (ELI), nalazi se FishServe,…
Nova ribarska luka mogla bi dodatno ugroziti sredozemnu medvjedicu
Nova luka koja se predlaže u Pentakomu predstavljat će prijetnju za ugroženu sredozemnu medvjedicu, priopćio je BirdLife Cyprus u utorak. U priopćenju za tisak, nevladina organizacija za zaštitu okoliša objasnila je da je obala Pentakoma dom jedinstvenog tuljana koji je “jedna od najrje…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//